Skip to main content

Bitcoin – “sijoitus”maailman uusi syöpä

Bitcoin siellä. Bitcoin täällä. Ja lopulta Bitcoin Tuulipuvun salkussa. Bitcoin-uutisia tuntuu näkyvän nykyään jopa suomalaisissa talouslehdissä ja jopa tavallisissa lehdissä viikoittain, ellei jopa päivittäin. Syynähän tähän on Bitcoinin rakettimainen nousu ja sen hinta onkin tuplaantunut lähes kuukausittain. Ja miksi hinta sana on boldattu? Koska arvo ja hinta on kaksi eri asiaa. Hinta on se, mitä maksat jostain, arvo on jotain, mitä voidaan useimmiten mitata yhteismitallisesti. Bitcoinilla ei ole arvoa, pelkästään hinta.

Bitcoinin hinnankehitys on ollut hurjaa tänä vuonna

 

Älä koskaan sijoita mihinkään, mitä et ymmärrä

Tämä lause kuuluu luonnollisesti Warren Buffetin suuhun. Ja mielestäni tämä on ehkä tärkein asia, mikä jokaikisen rahojaan sijoittavan ihmisen pitäisi ymmärtää. Jos et ymmärrä mihin rahojasi laitat, ei se ole silloin sijoittamista, vaan uhkapeliä. Ja lupaan tämän – odotusarvot ovat negatiiviset tällaisessa sijoittamisessa aivan samalla tavalla kuin uhkapelissäkin. Pitkässä juoksussa jäät aina tappiolle, jos et ymmärrä, mihin olet rahojasi laittamassa.

Tähänhän perustuu myös se, miksi pyramidihuijaukset jostain syystä tuntuvat koko ajan olevan mahdollisia, vaikka niitä on tehty maailmassa jo vuosisatoja (tuhansia?). Suurin osa ihmisistä ei ymmärrä, mihin rahojaan laittaa suurimman osan ajasta, koska ovat liian kiireisiä katsomaan päivän Salattujen elämien jaksoja sen sijaan, että kuluttuisivat 2 tuntia elämästään sijoittamisen ymmärtämiseen.

Ymmärrätkö sinä, mikä Bitcoin on, miten se toimii tai mihin sen hinta perustuu? Todennäköisesti et. Kuten ei tiedä myöskään 99% muista Bitcoiniin rahojaan laittaneista ihmisistä. Syynä tähän on suurelta osin aikaisemmin tekstissä esittämäni graafi. Ihmisten ei tarvitse ymmärtää, mistä on kyse, koska helpot voitot houkuttavat itse kutakin. Olisi niin paljon mukavampi rikastua nopeasti tekemättä mitään kuin, että pitäisi sijoittaa pitkäjänteisesti ja säästää rahaa. TYLSÄÄ.

Tämä on ihmisen perusluonne, joka korostuu etenkin nykyisessä entistä nopeampitempoisessa yhteiskunnassa. Tästä perusluonteesta kertoo myös se, että osa jopa sijoitusbloggaajista, joita olen seurannut, ovat laittaneet hieman rahojaan Bitcoiniin. “Jos vaikka minäkin voisin rikastua nopeasti, sen sijaan, että seuraisin mitään sijoitusstrategiaa”.

Tein itse myös viimeisen kouluvuoteni ohella 5 kuukauden projektin Tiedolle, jossa kehitimme uutta logistiikkajärjestelmää perustuen Bitcoininkin takana olevaan lohkoketju-teknologiaan. Jouduin opiskelemaan kymmeniä tunteja lohkoketjun periaatteista ja silti väitän, etten sisäistä teknologiaa niin hyvin, että osaisin sitä maallikolle selittää. Suomeksi – edes minä en ymmärrä Bitcoinia, vaikka tiedän siitä todennäköisesti enemmän kuin 90% Bitcoiniin sijoittaneista ihmisistä maailmassa.

Bitcoin -“sijoittaminen” ei ole sijoittamista vaan uhkapeliä

Aktiivisijoittajalle kuten minulle ei ole tuhoisaa laittaa tonnia tai kahta Bitcoiniin, mutta kysymys ei olekaan siitä vaan periaatteesta ja siitä, mikä on sijoittamista. Jos sijoitat Bitcoiniin, mihin vedät rajan? Ehkä voit spekuloida vähän muilla kryptovaluutoilla? Ai niin ja sitten olisi tuo Tesla, joka tekee pari miljardia tappiota kuukaudessa? Suosittelen myös tulppaanien ostoa. Miten olisi vähän marijuana-osakkeita, sehän tulee koko ajan laillisemmaksi. Laitetaan kaupan päälle vielä vähän Bitcoin-futuureita. Oksennus nousee kurkkuun näitä kirjoittaessa.

Ihminen on niin innovatiivinen, että aina tulee uusi Bitcoin. Uusi hype. Uusi tuntematon. Jos annat sormesi edes hieman Bitcoinille, seuraavasta vaihtoehtoisesti “sijoitustuotteesta” on entistä vaikeampi kieltäytyä. Spekulointi on jännittävää, mutta trendien perässä juoksemisella ei ole mitään tekemistä sijoittamisen kanssa, vaan se on vain hupia, jolla voit tehdä rahaa. Mutta aivan kuten kaikessa uhkapelaamisessa huvin vuoksi – loppujen lopuksi menetät rahasi.

 

Lampaat määkivät ja media heittää vettä myllyyn

Olin vain 8-vuotias kun IT-kupla puhkesi. En muista siitä mitään. Mutta historiikkeja luettuani uskon, että ennen kuplan puhkeamista meno oli suunnilleen samanlaista kuin Bitcoin-uutisointi nykyään.

Bitcoinin arvo uuteen ennätykseen – arvo noussut 800 prosenttia 12 kuukaudessa
Bitcoin on todellinen kurssiraketti – tämä yksinkertainen kaava selittää kryptovaluutan arvon
Bitcoin hurmoksellisessa nousussa – Arvo jo yli 10 000 dollaria
Bitcoinin arvo rikkoi 10 000 dollarin rajapyykin – asiantuntijat erimielisiä tulevasta
Tonnin sijoituksella muutamassa vuodessa 46 miljoonaa – bitcoin jatkaa kasvuaan

Jokainen ihminen, joka ei välitä tai tiedä sijoittamisesta mitään ja näkee kyseiset otsikot päätyy vain yhteen johtopäätökseen: “Helppoa rahaa”. Ja kuka ei rakastaisi helppoa rahaa? Minä ainakin rakastan. Ja niinpä arvonnousu ja siitä uutisointi on itseään toteuttava lupaus. Ja muuten, yksi noista otsikoista on Hesarista.

On myös erittäin tärkeää huomata nuo klassiset jossittelu-uutiset, joita on tehty myös esim. Amazonin ja Applen osakkeista. Jos olisit ostanu näitä osakkeita tällöin ja tällöin, olisi sinulla nyt näin ja näin paljon rahaa. Ketä kiinnostaa! Jos elämä olisi noin helppoa, olisi Bitcoin, Google, Nokia, Amazon, Enron, jokaikinenITkuplayhtiö- miljonäärejä satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Mutta jostain syystä heitä ei ole….

 

Kun Bitcoin-kupla puhkeaa

Tarkemmalla katsauksella uutisiin näetkin IT-kuplan puhkeamistunnelmia.

Bitcoinin arvo on noussut kohisten, ja nyt kasvaa pelko kuplasta – Harrastaja: “Kurssit eivät minua kiinnosta”
Bitcoinin arvo putosi yli 20 %
Ensin raju nousu, sitten lasku – bitcoinin kurssi heilahtelee
Nyt tultiin alas ja kovaa – bitcoin halpeni nopeasti yli 1 000 dollaria

Oikeastihan Bitcoinin omistaminen on vain paras tapa menettää yöunensa. Muutokset Bitcoinin hinnassa saattaa päivittäin olla parikymmentäprosenttia.

On hyvä huomata, että tässä kirjoituksessa otan kantaa Bitcoiniin vain sijoitusvälineenä. Uskon, että Bitcoin tai joku muu lohkoketjuvaluutta tulee löytämään paikkansa tulevaisuuden yhteiskuntaan tavalla tai toisella. Koska minulla ei ole kristallipalloa, niin sijoitusmielessä pysyn siitä kuitenkin niin kaukana kuin mahdollista vain on. Voin viihdyttää itseäni Bitcoin-uutisilla ja rikastua sijoittamisella.

Case: Sijoitin Bitcoiniin vuonna 2012

Tehdään ajatusleikki Petristä, joka sijoittaa Bitcoiniin vuoden 2012 alussa Bitcoiniin 1000 euroa. Hienoa. Hän pitää tiukasti koko vuoden Bitcoinin hintaa silmällä ja vuoden 2013 alussa, Bitcoinin hinta on kolminkertaistunut. Mitä Petri tekee? Sanotaan, että hän uskoo Bitcoiniin – Petri jatkaa holdaamista.

Ja kuinka Petrin holdaaminen palkitaankaan. Vuoden 2013 syksyllä Bitcoinin arvo 5-kertaistuu yhtäkkiä. Petrin 1000 euroa onkin nyt jo 32 500 euroa! Järjetöntä. Petri jatkaa aallonharjalla ratsastamista. Mutta yhtäkkiä hinta laskeekin 25%. Ja sitten nousee takaisin. Ja sitten laskee taas 30%. Petrillä onkin enää n. 20 000 euroa. Ajatusleikin vuoksi leikitään, että Petrillä on epäinhimilliset hermot ja Petri jatkaa holdaamista.

Tämä kannattaa, vuoden 2013 loppuun mennessä Bitcoinin hinta on 250x Petrin maksama hinta. Petrillä on 250 000 euroa. Petri ei kuitenkaan luovuta. Nyt mennään äärettömään ja sen yli! Vai mennäänkö sittenkään?

Vuonna 2014 Bitcoinin arvosta katoaa 75%. Petrillä on enää 57 700 euroa. Uskotko, että jos olisit Petri, sinulla olisi vuonna 2012 sijoittamasi Bitcoinit salkussa vielä tämän blogitekstin kirjoitushetkenä ja sinulla olisi otsikoissa luvattu 46 miljoonan euron omaisuus Bitcoineina?

Minä en usko.

19 thoughts to “Bitcoin – “sijoitus”maailman uusi syöpä”

  1. Jep, jännäähän se on! Mutta ei sillä mitään tekemistä sijoittamisen kanssa ole ja sen takia olenkin vähän masentunut, että se otsikoita hallitsee niin vahvasti. Niin kauan kun maailma toimii tällä tavalla, suurin osa ihmisistä ajattelee, että sijoittaminen = uhkapeli. Koska Bitcoin todistaa jälleen kerran, että näinhän se on. Onnea matkaan!

 1. Teki Petri lähes mitä tahansa niin hänen sijoitettu pääomansa olisi moninkertaistunut. Missään ei ole sanottu etteikö nyt bitcoiniin sijoittavalle voisi käydä samoin. Isot tuotot ovat AINA yhteydessä kovaan riskiin.

  1. Jep ja jos olisin sijoittanut Amazoniin, olisi tuotto samanlaista. Tai jos olisin laittanut oikean Eurojackpot-rivin, olisi tuotto Bitcoinia parempaa! Mutta 99,99% ihmisistä ei omista kristallipalloa, joten iso riski johtaa tällä osalla ihmisistä aina tappioihin. On hienoa, että Bitcoinilla on moni onnekas rikastunut, mutta siitä ei pitäisi puhua samassa lauseessa sijoittamisen kanssa, koska siihen sijoittaminen ei perustu mihinkään muuhun kuin fiilikseen. Taistelu sijoittaminen=uhkapeli narratiivia vastaan on varmaan yhtä hyödyllistä kuin Don Quijotella ikään.

 2. Terävä ja raflaava teksti, josta olen kanssasi samaa sekä eri mieltä.
  Olen itsekin vasta löytänyt Bitcoinin sekä muut kryptovaluutat, joita löytyy satoja erilaisia. Ala tuntuu varsin salaperäiseltä ja mielenkiintoiselta ihan sijoitusmielessäkin. Lohkoketjuteknologia vaikuttaa mielenkiintoiselta ja se tulee muuttamaan maailmaa tavalla tai toisella, siitä olen varma. Voi olla, että Bitcoinin korvaa jokin muu teknisesti parempi kryptovaluutta, mutta anonyymille ja riippumattomalle virtuaalivaluutalle on kysyntää aivan varmasti tulevaisuudessa.

  On totta, että Bitcoinin hinnassa on jonkun verran ilmaa tällä hetkellä, koska mitään mullistavaa ei ole tapahtunut mikä selittäisi hinnan rakettimaisen nousun viime kuukausina. Ainoastaan Bitcoinin sekä muiden virtuaalivaluuttojen tunnettuus on kasvanut mediahuomion avulla, mikä on saanut monet spekulatoriset ihmiset sijoittamaan Bitcoiniin.

  Kaikkia teknisiä seikkoja kryptovaluutoista ei tarvitse tuntea, jotta niihin voisi sijoittaa. Vai tiedätkö itse kaiken omistamiesi pörssiyhtiöiden toiminnoista?

  Kryptovaluuttamarkkinoilla voi tehdä fiksua sijoitustoimintaa siinä missä osakemarkkinoillakin; erilaisia kryptovaluuttoja voidaan arvioida selvittämällä niiden teknologisia ulottuvuuksia, yhteisöä, käyttötarkoitusta sekä visiota. Olen varma, että virtuaalivaluutat ovat tulleet jäädäkseen, ja että olemme niiden osalta vasta kehityksen alkulähteillä. On hyvin mahdollista, että “big money” alkaa virrata tulevina vuosina kryptovaluuttoihin isolla kädellä, koska vielä toistaiseksi Bitcoinien osto ja säilyttäminen on suhteellisen haastavaa peruspetrille.

  1. Kiitos hyvästä kommentista! En haluaisi millään yhdistää sijoittamista Bitcoiniin. Koska kukaan ei ymmärrä, mitä arvoa Bitcoin oikeastaan luo ja miten se pitäisi hinnoitella. Jos miettii järjellä, ei ole mitään muuta järkevää syytä omistaa Bitcoinia kuin se, että hypen myötä sen hinta saattaa nousta. Mitään muuta arvoa kuin mahdollista hinnannousua se ei tällä hetkellä omistajalleen tuota. Ja kuten aina, tavallinen sijoittaja astuu kuvaan vasta kun voitot on tehty. Vahvasti pelkään, että tuulipuvun rooli tulee jälleen olemaan maksajan rooli – aivan kuten IT-kuplassa.

   Vaikka jokaista teknistä kommervenkkiä ei tarvi ymmärtää, perus ymmärtäminen lohkoketjusta ja Bitcoinista mielestäni pitää olla, aivan kuten yrityksissäkin. Ymmärrän jokaisen omistamani yrityksen liiketoiminta – ja ansaintalogiikan. Muutenhan olisin heittänyt vain rahaa sokkona johonkin osakkeeseen, joka vaikuttaa kivalta. Tässä painottuukin vahvasti juuri kappale “älä sijoita mihinkään, mitä et ymmärrä”.

   Tulevaisuudesta en osaa sanoa mitään, koska en omista kristallipalloa, mutta sen tiedän, että lohkoketju on huomattavasti vaikeampi valjastaa käyttöön teknologiana kuin usein annetaan ymmärtää. Lohkoketjulla pystyy tehdä paljon asioita, mutta se ei välttämättä anna mitään etua perinteiseen teknologiaan. Tähän törmäsin uudestaan ja uudestaan projektissa, jota tein teknologian kanssa.

 3. Bitcoin on kyllä huono valinta jos virtuaalivaluuttoihin haluaa sijoittaa. Arvonnousu perustuu mielestäni lähinnä siihen, että ihmiset alkavat vasta kuulemaan bitcoinista ja eivät perinteiseen tapaan viitsi ottaa selvää mihin sijoittavat, joten bitcoin on oikein hyvä kohde. Sen lisäksi bitcoin on nykyään kaikkien virtuaalivaluuttojen satama, jos näin voi sanoa. Ostaaksesi parempaa virtuaalivaluuttaa, on sinun ensin ostettava bitcoinia, koska harvoja virtuaalivaluuttoja voi ostaa rahalla suoraan. Ja vaikka voisi, niin bitcoinin osto on yleensä helpointa.

  Mielestäni virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on kumminkin hyvinkin mielenkiintoista, mutta niihin kannattaa sijoittaa periaatteella: sinne meni. Eli olettaa, että rahoja ei ikinä saa takaisin ja sen perusteella valitsee kuinka paljon sijoittaa.

  1. Mielenkiintoista kuulla! En ollut noin perehtynyt kryptovaluuttoihin enkä tiennyt, että pienempiä valuuttoja ei normaaleilla euroilla pysty ostamaan. Kuulostaa hämärältä.

   Olen siinä samaa mieltä, että virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on juuri sitä – mielenkiintoista. Mutta sitähän se lottoaminenkin on. Pikavoiton mahdollisuus on aina erittäin mielenkiintoinen ja kutkuttava, mutta sinne sijoitettu omaisuus on aina pois oikeasta pitkäjänteisestä sijoittamisesta. Ja blogillani haluan viedä etenkin sitä sanomaa eteenpäin, että jokainen pystyy vaurastumaan ilmankin, että seuraa aina jokaista uutta trendiä. Sijoittamisen kuuluu olla ennen kaikkea tylsää – se tarkoittaa, että olet pitkäjänteisen vaurauden jäljillä, joka ei vaadi tuuria tai oikeaa ajoitusta.

   1. Luulen, että 80% virtuaalivaluutoista onkin hyvin hämäriä, mutta syy siihen, että muita valuuttoja ei voi ostaa “fiat” valuutoilla on lainsäädällöllinen. Virtuaalivaluutat eivät ole laissa määritelty rahaksi joten niitä pitää myydä tuotteena tai niiden myyntiin pitää hankkia jokin muu lupa. En oikeastaan tiedä miten Suomessa toimitaan, mutta en usko, että bittiraha.fi esimerkiksi maksaa veroja jokaisesta myydystä “tuotteesta”. Varmaa kumminkin on, että vaihtokauppaa eurojen kanssa ei voi noin vain aloittaa.

    Hyvä pointti, että virtuaalivaluutoilla vaurastuminen voi antaa väärän kuvan. Itsellänikään ei ole tarkoitus osoittaa, että vaurastua voi vain lottoamalla vaikka blogini nimi onkin Helposti vauraaksi, vaan ajatus on nimenomaan, että tylsillä pitkäjänteisillä menetelmillä voi vaurastua. On kumminkin mielenkiintoista nähdä miten 2014 vuoden louhinnoilleni käy ja vaurastunko nopeasti helppouden sijaan. Koska helpoksi omaa virtuaalivaluutta “uraani” ei voi kutsua. Siihen on uponnut paljon aikaa, koska valuuttoja on pilvin pimein ja oikean löytäminen on vaikeaa, mutta aika kertoo tässäkin tapauksessa miten omalle valinnalleni käy.

 4. Pitkänlinjan sijoittajana näkisin Bitcoinin erittäin hyvänä sijoitustuoteena, jossa on toki riskiä, mutta huomattavan suuri potentiaali 10..100-kertaistumiseen. Joten Bitcoiinia ja muita kryptoja hyvä olla mukana hajautetussa salkussa vaikka 3-5% painolla.

  1. Helposti vauraaksi: Lainsäädännön perässä tuleminen on kieltämättä toinen juttu, joka ajaa pois kryptovaluutoista. Olen siitä samaa mieltä, että moni ei maksa veroja, myöskään he, jotka käyvät kauppaa Bitcoinilla. Kieltämättä jos olet ihan itse louhinut valuuttojasi, olet nähnyt huomattavan paljon vaivaa. Onnea matkaan niiden osalta!

   Taloudellisesti riippumaton: On helppoa antaa numeroita “suuresta potentiaalista”. Mitään fundamentaalista perustetta tälle ennusteelle ei kuitenkaan ole. Ainoastaan se fakta, että “noh kyllähä se nousi ennenkin”. En ole nähnyt yhtään perustetta sille, mikä oikeuttaa Bitcoinin edes tämänhetkistä hintaa. Sama kuin laittaisi hajautettuun salkkuun 5% Eurojackpot kuponkeja. Niissä muuten on vielä korkeampi voittoprosentti, hmh.

   1. Se, että vertaat Bitcoinia Eurojackpot kuponkeihin kertoo, että että sinun kannattaa tutustua asiaan hieman paremmin. Sijoittamisessa kannattaa pistää omat emootiot ja ennakkoluulot syrjään ja keskittyä faktoihin ja suuriin trendeihin. Nyt trendi on vahvasti kryptojen puolella. Joten se on sijoittajan hyvä käyttää edukseen.

    1. Oikeastaan koko sijoitusfilosofiani ja blogini perustuu siihen, ettei trendien seuraamisessa ole mitään järkeä. Tässä on vain fundamentaalinen ero siinä, mitä pidetään järkevänä sijoittamisena. Siinä kohtaa kun joku on trendikästä, suurimmat voitot on jo tehty. Muutenhan asiat eivät uutisissa olisi 10000% tuottoineen. Ja trendien perässä juokseminen on myös se suurin syy siihen, miksi niin suuri osa tavallisista ihmisistä yhdistää sijoittamisen uhkapelaamiseen.

     Kun lähtee trendiin mukaan siinä kohtaan kun jokainen tietää asiasta, polttaa näppinsä yleensä lähes poikkeuksetta, koska trendi on vain toinen tapa sanoa kupla. Trendeissä ykkösasia onkin juuri ajoitus, milloin ostat, milloin myyt. Ja kukaan tässä maailmassa ei osaa ajoittaa oikein kuin hyvällä tuurilla. Mieluummin nukun yöni hyvin tuijottelematta kursseja joka päivä kuin kulutan aikani kurssien tuijottamiseen ja siihen, milloin on oikea aika myydä ja ostaa – koska en kuitenkaan ole oikeassa ajoitukseni kanssa.

     Tilanne muistuttaa paljon IT-kuplaa, jossa kurssit jatkoivat nousemistaan pitkään ja rajusti. Muuan Warren Buffettia pidettiin fossiilina, koska hän ei lähtenyt IT-sijoituksiin mukaan. Vuoden verran hän hävisikin indeksille selvästi. Ja seuraavana vuonna kuplan puhkettua nauroi matkalla pankkiin. Trendeissä ei voita kuin se, joka on aikaisin mukana – tavallinen sijoittaja ei koskaan.

     Onnea kuitenkin matkaan jokaiselle, joka kryptovaluuttoihin rahaa laittaa – koska juuri sitä siinä tarvitsee.

     1. Onnella on toki aina osuutta tuottoon, mutta suosittelen silti trendien tunnistamista. Eli, tunnista megatrendit. Aikoinaan esim Kone oli hyvä sijoitus (yli 10v sitten) tai arvosijoittajalle Sampo (n. 20v sitten). Samalla tapaa kryptot ovat nyt trendikkäitä ja mitä todennäköisimmin myös hyviä sijoituskohteita.

      Jos nyt pitäisi sijoittaa Kone/Sampo/kryptot, valintani olisi kryptot. Ajan henki näet muuttuu;)

 5. Moro.

  1) Miksi vertaat kryptoja kannabisosakkeisiin? Aivan erityyppiset instrumentit. Kannabisosakkeilla toki korkea PE, mutta niillä on tulevaisuuden arvoa paljon. Harmi, jos et hoksaa sitä – mitä kyllä vähän ihmettelen, koska perustelet arvon jopa itse kirjoituksessasi, joskin lyhyesti.
  2) Sanot, että ainoa, miksi Bitcoinin arvo nousee, on se, että uskon hypen nostavan hintaa. Ei välttämättä. Entä jos uskon, että se tulee korvaamaan käteisen rahan ja mahdollisesti muutakin fiat-valuuttaa tietyllä aikavälillä? Eikö se ole mielestäsi hyvä peruste arvonnousuun, jos Bitcoinist tulisi maailman ainoa valuutta (hypoteettisesti tietenkin näin ääriesimerkki)?
  3) Älä sano ettei kryptoihin sijoittaminen ole sijoittamista, koska se on. Voinhan sijoittaa myös jääkiekkokorttiin tai tauluun, jos uskon niiden arvon nousevan.
  4) Vertaaminen lottoon ym. on kaiketi huono vitsi?

  1. Kiitos kyseenalaistamisesta! Kirjoitus oli tarkoituksellisesti provoava, mutta silti allekirjoitan sen viestin täysin. Vaikka kannabisosakkeet ovat täysin erilainen instrumentti, niiden arvo muodostuu samaan asiaan – tulevaisuuden odotuksiin ja trendeihin. Kenelläkään meillä ei ole tietoa tulevaisuudesta, vain paras arvaus niin Bitcoinin kuin kannabisosakkeidenkin kannalta (suurin osahan näistä ei tee vieläkään voittoa, joten mene siinä sitten määrittelemään arvo).

   Myös Bitcoinin arvonnousussa jälleen nousee esiin tämä avainsana – uskoa. Asioihin uskominen ja ennustaminen ei ole sijoittamista vaan uhkapeliä. Blogissani pyrin viemään ennen kaikkea sitä sanomaa eteenpäin, että sijoittaminen joka perustuu johonkin, mitä voi oikeasti mitata, ei ole uhkapeliä. Mutta kun Bitcoinin kaltaiset asiat kiinnittävät massojen huomiot, ei tavallisten ihmisten käsitys sijoittamisesta voi muuttua.

   Sanoisin, että jopa taide ja jääkiekkokortti ovat enemmän sijoittamista kuin Bitcoin, jos sinulla on asiantuntemusta asioista (itse vanhana korttiharrastajana kokemusta on, heh). Kaikista vastaväitteistä huolimatta, en ole vielä silti nähnyt yhtäkään tapaa määrittää Bitcoinin arvo. Miksi se on nyt 12 000 dollaria? Ja miksi se oli vuosi sitten vain 1000 dollaria? Kun hinnanmuodostus perustuu johonkin muuhun kuin markkinaspekulaatioon, on kyse mielestäni sijoittamisesta. Nyt se on täysin uhkapeliä, eikä perustu mihinkään, mitä voi mitata.

   Vaikka otin etenkin Bitcoinin hampaisiin tässä kirjoituksessa, koko kirjoituksen tarkoitus oli etenkin yleistä dilemmaa siinä, missä menee sijoittamisen ja uhkapelin raja. Bitcoin on vain yksi miljoonasta esimerkistä sijoitusmaailmassa, jossa pieni osa (toivottavasti) tietää mitä tekee ja suurin osa vain juoksee kuin sokeat lampaat 100000% eilisen tuoton perässä. Bitcoinin kaltaisia asioita tulee ja menee ja osa niistä löytää paikkansa yhteiskunnassa ja osa ei. Voimme vain arvailla. Aivan kuten IT-kuplassakin.

   1. Kiitos vaan vastauksesta. Huh huh, ymmärrän kyllä, että tavoittelet nimenomaan vakautta, mutta on meillä kyllä aika päinvastaiset sijoitusstrategiat, jos sinusta tulevaisuuden odotukset (& megatrendit) eivät ole sijoittamisessa kaikista tärkein asia.

    Siis: jos osake juuri tänään on aliarvostettu, mutta uskon, että huomisesta alkaen sen suunta on laskeva johtuen jostain alan rakenteellisesta asiasta, en siihen sijoita. Sama päinvastaisessa tilanteessa. Kyse on nimenomaan tulevaisuuden odotuksista. Eikä se tarkoita kristallipalloa, vaan rationaalista ”ennustamista”. Esim. kannabiksen kohdalla markkinat ovat juuri aukeamassa, kun laillistusaalto alkaa Kanadasta alkaen. Sitä mahdollisuuden määrää ei yksinkertaisesti korkeilla avainluvuilla pysty kuvastamaan.

    Onnea & tsemppiä vakaisiin sijoituksiin! Kannattaa aina miettiä ja kyseenalaistaa myös itseään ja omia ajatuksiaan, kuten taidat hyvin tehdäkin. Siihen pyritään täälläkin joka päivä.

    1. Jep, erot ovat aika suuresti fundamentaaliset. Rationaalisissa ennustuksissa on mielestäni se ongelma, etten ole siinä yksinkertaisesti tarpeeksi hyvä. Osa toki voi osua kohdalleen, mutta osa ennustuksista osuu välttämättä pieleen.

     Erona toki myös suuresti se, mitä tavoittelen sijoittamisella, eli varmaa passiivista tulovirtaa en niinkään rikastumista. Kasvuosakkeilla kun ei saa kuin mahdollista arvonnousua, mutta niiden seuraaminen vaatii huomattavasti aktiivisempaa otetta sijoittamiseen.

     Onnea myös sinulle ja kiitos rakentavasta kommentoinnista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.