Skip to main content

Ensimmäinen sijoitus, ensimmäinen virhe: Rautaruukki

On hauska mennä ajassa taaksepäin. Miten sijoitusharrastukseni alkoi? Voidaan sanoa, että sijoitusharrastukseni aloittamista voidaan kiittää amerikkalaisia pankkiireita ja heidän luomaansa subprime-kriisiä. En usko, että olisin koskaan kiinnostunut taloudesta, mikäli juuri lukiosta valmistumisen kynnyksellä ei olisi mediasta saanut sitä käsitystä, että maailmanloppu olisi tulossa kiitos pankkiirien.

En tiennyt pörsseistä, sijoittamisesta tai osakkeista mitään muuta kuin käyrät, joita olin nähnyt joskus talousuutisissa. Teinkin ensimmäisen sijoituspäätökseni erittäin nopeasti. 1000 euroa kesätyörahoja Rautaruukkiin, koska… noh sen käyrä oli ollut joskus 3 kertaa korkeammalla! Näin kehittynyt oli 18-vuotiaan miehen alun sijoitusvainu. Ostohinta oli muistaakseni 16 euroa. Osinkotuotto tältä vuodelta oli jotain 10% luokkaa. Jälleen, liian hyvää ollakseen totta.

Rautaruukki seilaisi vuoden jos toisenkin välillä plussalla, välillä miinuksella, mutta kun aloin ymmärtämään sijoitustoimintaa ja talousmaailmaa yhä paremmin ymmärsin yhden asian – Rautaruukki ei tulisi olemaan enää pitkään aikaan ostolukemissani. Olin kuitenkin ennen tätä onnistunut ostamaan Rautaruukkia hieman lisää, jolloin yhteissijoitukseni tästä olivat n. 2500 euroa. Kun joskus 2012-2013 vuoden paikkeilla päätin irtautua Rautaruumiista, kun ymmärsin, että suunta on vain alaspäin, tuli tappiota vähän päälle 1000 euroa, eli lähes 50% sijoitetusta pääomasta! Pidän myyntiä silti tästä huolimatta erittäin onnistuneena. SSAB:n (jonka kanssa Rautaruukki siis fuusioitui) osakkeen hinta on tällä hetkellä 1,67e. Vuonna 2010 sijoitukseni arvo olisi siis onnistuttu lähes täysin tuhoamaan tähän päivään mennessä. 50% tappio tuntuu tähän verrattain pieneltä.

Sijoitus oli ensimmäineni ja kuten yleensä sain siitä oppirahoja maksaa korkojen kera. Jos kuitenkin jotain olen oppinut, on se, että oppirahoja joutuu maksamaan ensimmäisen vuoden-kaksi sijoitusharrastuksen alusta. Onnekseni oppirahani olivat aidosti pieniä, sillä 18-vuotiaalla lukio-opiskelijalla ei ole liikaa omaisuutta, jota tuhota. Siinä myös yksi hyvä syy siihen, miksi sijoitusharrastus kannattaa aloittaa mahdollissiman nuorena – oppirahat ovat suhteessa koko elämän sijoitusmäärään erittäin pieniä!

2 thoughts to “Ensimmäinen sijoitus, ensimmäinen virhe: Rautaruukki”

 1. Moi,
  Vastaaviin miinoihin olen itsekkin karahtanut 🙂

  Itse ostin ensimmäiset osaakkeet 2012 keväällä; Nokiaa ja Rautaruukkia (100kpl 6,5e). Lisäksi kesällä toiset 100kpl hintaan 4,5e. Keväällä 2014 myin 94kpl hintaan 10,5e. Loput 106kpl vaihtui SSAB A ja B-sarjan lappuihin, joiden tämänhetkinen yhteisarvo on 465e. Jos nämä taas muuttaisi taas vanhoiksi Rautaruukin lapuiksi, tämä tarkoittaisi vielä noin 4,4e kappalehintaa 12. maaliskuuta. Kirjoitushetkellä eli 11. helmikuuta oli toki vähemmän.

  Lisäsin blogisi lukuluetteloon 🙂

 2. Kiitos kommentista! Nokia, Rautaruukki, Outokumpu, Outotec, Talvivaara… Suomessa kauppaa käyvää osakesijoittaja on erittäin todennäköisesti onnistunut astumaan ainakin yhteen (ellei useampaankin) näistä miinoista.

  Paras tapa välttää tälläiset sudenkuopat onkin luottaa intuition ja suositusten sijasta omaan tutkimukseen ja analyysiin. Siitä lähtien kun aloin itse analysoimaan kunnolla sijoituksiani ja harkitsemaan tarkemmin, mihin rahani laitan, ei analyysini ole kertaakaan vielä pettänyt. Muiden mukana mennessä tehdyt sijoitukset osoittautuvat paljon useammin epäonnistumisiksi.

  Erittäin mielenkiintoinen blogi sinullakin! Pitääpi laittaa muistiin, vaikkei sijoitusblogi suoraan olekaan. Elämä opettaa joka päivä jotain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.