Skip to main content

Ensimmäisestä sijoituksesta tähän päivään

Olin n. 18-vuotias kun aloitin sijoittamisen. Ostin ensimmäisillä rahoillani finanssikriisin jälkimainingeissa Rautaruukkia. Jokainen, joka on Rautaruukkia / SSAB:ta joskus seurannut, tietää miten siinä kävi. Oppirahat tulivat maksettua. Tässä kirjoituksessa ajattelin käydä nopeasti viimeiset 5 sijoitusvuottani alusta asti läpi, ihan vain huvin vuoksi kerrattakseni, miten sijoittaminen on minulle muuttunut ajan kuluessa.

2010 Kun olin Rautaruukia ostanut, aloin jo etsimään seuraavaa ostokohdetta kesälomarahoilleni. Tällöin silmääni osui Citigroup. Finanssikriisistä pelastettu jenkkiläinen pankki, jonka osake oli hakattu pohjiin, josta se ei ole vieläkään selvinnyt. Vaikka Citigroup ei ole noussut toivomaani tahtia, pidän sitä silti ensimmäisenä onnistuneena sijoituksesani. Tulen jatkamaan Citigroupin ostoja aina niin kauan kun sen arvo on alle Book Valuen (esim. tällä hetkellä Citigroupin Book Value on n. 70 dollaria, kun osakekurssi n. 38 euroa. Tämä on naurettavan halpaa yrityksestä, jonka liikevaihto on vuosittain 70-80 miljardin välissä ja P/E arvo 6,9. Aikanaan markkinat tulevat antamaan jenkkipankeille niille kuuluvan arvostuksen ja silloin Citigroupikin nousee vähintään Book Valuensa tasolle. Sillä aikaa voin tankata lisää stressittömästi, koska ostojeni keskihinta on alle 30 euroa.

2011 Jatkoin Koneen ostoja, mutta mukaani tarttui Banco Santanderin osakkeita, koska osakkeen osinko alkoi heilua 9-10% rajoilla. Ajattelin, että tämähän on ilmaista rahaa. Kivuliaasti olen saanut kokea ja oppia, että mikäli jokin kuulostaa liian hyvältä – se lähemmällä tarkastelulla 95% ajasta näin on. Banco Santanderilla on ehkä yksi epäosakkeenomistajaystävällisimmistä johdoista, mitä tiedän pörssiyhtiöistä ja olen suhteellisen varma, että heti kun kun strategiani antaa periksi, laitan kaikki Banco Santanderin omistamani osakkeet lihoiksi. Toki osinkoleikkaustenkin jälkeen osinkotuotto pyörii edelleen 3-4% luokissa, mutta en ole yrityksen johdosta vakuuttunut, joten poistun kun ehdin osakkeenomistajalistoilta.

2012 Yleisindeksit pysyivät suhteellisen samoissa koko vuoden, joten kokeilin shorttailua Peregrine Pharmaceuticalsin, Oriola KD:n sekä Nintendon osakkeilla. Käteen näistä 3 kokeilusta jäi lähinnä +-0 tuottoa. Mutta opin yhden erittäin tärkeän opetuksen – shorttailu ja spekulointi rahalla ei ole minua varten.


2013 Oli suuren kurssinousujen vuosi. Tankkasin jo omistamiani osakkeita entistä enemmän ja joitain saattoi tulla hankittua siinä pelossa, ettei osakkeet koskaan tule alas. En osannut ajoittaa sijoituksiani hyvin vaan ostin kerralla paljon, joten ajallisen hajautuksen takia sijoitukset eivät ole optimeja. Yhtiöt johon sijoitin olivat hyviä, mutta niistä maksamani hinta oli markkinoiden hypen ruokkimaa. Mutta jälleen opin yhden tärkeän opin – ajallinen hajautus jopa saman vuoden sisällä on erittäin merkityksellistä.


2014 Aloitin sijoitusten, lainan ja osinkojen seurannan Excelissä. Excel taitoni eivät kuitenkaan silloin, eikä vieläkään ole sillä tasolla, että laittaisin niitä tänne blogiin. Jossain vaiheessa opettelen tekemään kunnon kuvioita ja taulukoita niin blogistakin tulee mielenkiintoisempaa seurattavaa. Ehkä parhaat sijoitukset tältä vuodelta ovat Koneesta, jota onnistuin hankkimaan melkein pohjilta kahdessä eri dipissä. Pidän Konetta ehdottomasti Suomen pörssin parhaana yhtiönä ja milloin vain arvostus antaa periksi, lisään sitä salkkuuni

2015 Loin ensin sijoitussuunnitelman seuraavalle 5 vuodelle, jota hioin ainakin puoli vuotta. Vasta kun sijoitussuunnitelma oli valmis, päätin, että voisin perustaa bloginkin. Blogiin on helppo upottaa omat ajatukset, jotka vaivaavat sijoitussuunitelman toteuttamista ja toimii varmasti päätä selvittävänä työkaluna. Hairahduin ostamaan Nordeaa tänä vuonna yli 11 eurossa, jota pidän aika pitkälti suurimpana virheenäni. Nordea ei kuulunut suunnitelmaani, koska minulla on jo painoa finanssialalla suhteellisen paljon, mutta hyppäsin hype-junaan ilman sen suurempia analyysejä ja miten kävikään. Onneksi osinkotuotto on kuitenkin selkeästi yli 6% joka tapauksessa, joten pitkällä aikavälillä ongelmaa ei ole, mikäli Nordea onnistuu pitämään tuloskuntonsa. Tarkoitus on kuitenkin jatkossa välttää heräteostoksia ja ostaa vain oikeasti strategiaan kuuluvia osakkeita.

2016 Nähtäväksi jää… Ainakin vuosi on alkanut hurjasti ja pörssissä tuntuu olevan alennusmyynnit. Yritän kuitenkin pitää kiinni ajallisesta hajauttimisesta tänä vuonna ja ostaa vain korkeintaan kerran kuukaudessa sijoitussuunnitelmani mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.