Skip to main content

Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa? Ei.

Nyt kun kryptovaluuttakupla on puhkeamassa – aivan kuten kaikki muutkin kuplat historian saatossa – olen pettynyt. Eniten olen pettynyt mediaan. Bitcoinin arvon noustessa kaikki mediat laadukkaista roskamedioihin kirjoittivat Bitcoinista lähes maanisesti ja siitä kuinka se on tehnyt miljonäärejä kunhan sijoitit silloin ja silloin. 10000% TUOTTO VUODESSA!! Jne. Ja tämähän saa aivan tavallisen ihmisen liikkelle äkkirikastumisen toivossa.

Viime aikoina 99% kryptoista on nyt syöksynyt sen ainakin 60-70% huippuhinnoista kuten viime kirjoituksessa ennustinkin ja kaikki vähänkin historiaa tuntevat tiesivät käyvän. Nyt media on suhteellisen hiljaa. Kryptolahkojen kampanjamasiinat ovat kuitenkin edelleen voimissaan ja valuuttavallankumoukseen uskotaan edelleen ja vastaus kysymykseen “kannattaako Bitcoiniin sijoittaa?” on edelleen vahva kyllä.

Juuri nyt median ei pitäisi olla hiljaa, vaan kantaa vastuu myös sen muistuttamisesta, miten kuplille loppujen lopuksi käy aina. Luulisi, että miljoonan euron sijoituksen muuttuminen 400 000 euroksi muutamassa viikossa olisi uutinen? Olen ollut maankamaralla vain neljännesvuosisadan ja silti tiesin, miten kryptovaluuttahulluudessa käy. Vain talousjulkaisussa on ollut yksittäisiä uutisia siitä, että Bitcoinin hinta on nyt tämä ja tämä.

Aivan kuten kaikissa kuplissa ja aivan kuten viime Bitcoin -kirjoituksessani kirjoitin 2 kuukautta sitten – ne puhkeavat – ja menetät aina rahasi, jos et lähde ajoissa pois. Syynä tähän on yksinkertasesti se, että Bitcoin ei itsessään luo mitään lisäarvoa taloudelle, vaan sen ainoa peruste hinnannousulle on se, että Bitcoinia ostava toivoo, että joku ostaa vielä hänen ostamansa Bitcoinin kalliimmalla. Tämä logiikka ei siis eroa mitenkään pyramidihuijauksista.

Nyt kun olen seurannut maniaa hieman kauemmin sivusta, vaikuttavat aidot kryptouskovaiset aivan samalta kuin minkä tahansa uskontolahkon jäsenet. Todellisuus korvataan omalla todellisuudella. Niillä on myös karismaattisia johtohahmoja kuten esim. Bitcoinilla John McAffee, joka sanoi, että jos yhden Bitcoinin arvo ei nouse miljoonaan dollariin vuoteen 2020 mennessä, syö hän alapäänsä. Trolli on trolli. Ja kyllä, kyseessä on sama kaveri, joka perusti McAffee virusturvafirman.

Bitcoin ja muut kryptot myös toimivat kaikkea talouslogiikkaa vastaan. Valuuttoja tulee koko ajan lisää ja samalla valuutta vahvistuu – logiikkaa? Ei. Jotkut voivat argumentoida, että Bitcoinin arvo nousee, koska sillä voi maksaa koko ajan useammassa ja useammassa paikassa ja koska maksimi Bitcoinin määrä on rajattu. No se on hienoa, mutta ei eurokaan vahvistu 500%, joka kerta kuin uusi maa liittyy euroalueeseen. Kryptot ovat myös ainoa raha, jota voi käytännössä itse tehdä. Kun teit oman kryptovaluutan kuplan ollessa kuumimmillaan, olit käytännössä heti miljonääri. En tajua miten joku voi uskoa, että tässä olisi mitään järkeä. Viimeisimpänä hyvänä esimerkkinä selkeästi läppänä tehty President Trump krypto.

Toivon, että viime kirjoitukseni sai kuitenkin edes yhden ihmisen pysymään poissa kryptovaluutoista tai myymään kryptonsa vielä ennen romahdusta. Tästä eteenpäin vastassa ei ole kuin enemmän tappioita ja pieniä piikkejä ylöspäin kunnes Bitcoin ja muut kryptot asettuvat todennäköisesti noin 90% alemmas kuin all-time-high hinta.

Jos et usko minua, usko iänikuista kuvaa, jota monet muutkin blogaajat ovat käyttäneet ja joka on netissä pyörinyt siitä asti kun Bitcoin kupla alkoi laajenemaan.

Ihminen ei koskaan opi virheistään ja sen takia kuplan muoto onkin joka kerta lähes samanlainen – kuplan kohde on aina vain vuosikymmennestä toiseen eri. Voit mennä katsomaan kryptovaluuttojen kurssikehitystä ja tarkistaa sieltä, missä vaiheessa kuplan kehitystä mennään. Ja niille, jotka ovat vielä kryptovaluuttakatastrofissa mukana – yksi maailman vanhin vinkki: “Cut your losses”. Ja onnea heille, jotka onnistuivat rahaa kryptoilla tekemään ja myymään omistuksensa ajoissa, heitäkin löytyy huomattavan paljon. Ja lopuksi vielä vastaukset päivän polttaviin kysymyksiin.

Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa?
Ei, paitsi viikottaiset lottorahasi.

Kannattaako johonkin muuhun kryptovaluuttaan sijoittaa?
Ei, paitsi viikottaiset Kenorahasi.

Kannattaako seuraavaan kuplaan sijoittaa?
Kyllä jos olet selvännäkijä eli, olet ajoissa mukana ja myyt voittosi ajoissa.

Lepää rauhassa sijoitusurani ensimmäinen aito kupla.

26 thoughts to “Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa? Ei.”

 1. Kaikki riippuu siitä mihin aikaan olet markkinoilla. Monella voi hyvinkin olla bitcoinit ostettuna vaikka $1000 hinnalla, sitten on yli 8x jo kertynyt voittoa. No mulla on enää 130% voitolla joten ei tässä vielä miljonäärejä olla. Ei kyllä kiinnosta lisääkään ostaa.

 2. Jep, aivan kuten kirjoitin. Logiikka on täysin sama kuin pyramidihuijauksissa, kun olet ajoissa, niin pystyt tekemään voittoja. Sitä en kyllä tajua, miksi enää holdaat kun hype oli ja meni ja enää vaikea saada uusia ihmisiä markkinoille maksamaan enemmän ja enemmän Bitcoinista. 130%:akin sulaa suhteellisen nopeasti kun Bitcoin sille päälle sattuu.

 3. Täytyy sanoa että viimeinen kerta kun luen tätä blogia. Aivan normaali korrektio kryptomarkkinassa ja taas ollaan menossa ylöspäin. Mikään kupla ei todellakaan ole puhjennut. Bitcoin on tuhat (1000) ja vielä kerran 1000prosenttia korkeammalla kuin reilu vuosi sitten. Ja kymmeniä tuhansia prosentteja jos kelataan vuosia taaksepäin.
  Valtiot ympäri maailmaa ovat puhuneet Bitcoinin takana olevan lohkoketjuteknologian puolesta ja Amerikassa jo yksi osavaltio on hakenut senaatin hyväksyntää jotta verot voitaisiin maksaa Bitcoineilla tai muilla kryptovaluutoilla.
  Kirjoituksestasi huokuu katkeruus Bitcoinilla jo rikastuneista sekä rikastumaan tulevia kohtaan.

  1. Kuten viime kirjoituksessanikin kirjoitin, lohkoketju-teknologialla on varmasti oma paikkansa tulevaisuudessa jossain. Todennäköisesti. Tällä hetkellä ainoa, missä sitä hyödyllisesti käytetään tuntuu olevan kryptot, joissa sen vahvuudet eivät juuri pääse näkyviin.

   Huolestuttavaa Bitcoinissa on juuri se, että se herättää tällaisia puheenvuoroja (jonka takia vertasinkin sitä lahkoon). Jos kirjottaisin mistä tahansa osakkeesta samanlaisen tekstin, ei kukaan ottaisi nokkaansa, koska tekstiä kohtaan voi argumentoida faktoilla ja numeroilla – ei mielipiteillä ja tulevaisuudenlupauksilla. Kaikista kommenteista, joita sain viime kirjoitukseeni ja tähän kirjoitukseeni, en ole nähnyt yhtäkään kommenttia, jossa selitettäisiin, miten Bitcoinin hinta määräytyy? Miksi sen arvo tulee tulevaisuudessa olemaan yli 10 000 dollaria? Miksi se ei tule laskemaan? Mitä lisäarvoa se tuo kenellekään mahdollisen arvonousun lisäksi?

   1. Bitcoinin hinta määräytyy täysin kysynnän ja tarjonnan perusteella. Aivan samoin kuin kaikissa asioissa ja esineissä. Ymmärrätkö nyt ? Kysyntä määrittää hinnan aivan samoin kuin osakkeissa ja esim asunnoissa.
    Sinä voit pitää asuntoasi miljoonan arvoisena, kun taas potentiaalinen ostaja vain 700k arvoisena.

    1. Osakkeille löytyy kymmeniä eri hinnoittelumenetelmiä, koska yrityksistä löytyy dataa ja ne luovat arvoa yhteiskunnalle. Bitcoinin hinta tosiaan määrittyy kysynnän ja tarjonnan perusteella, mutta ei ole mitään tapaa sanoa, mikä olisi edes suunnnilleen fair value Bitcoinille. 1 dollari, 100 dollaria, 1 000 000 dollaria?

     Asunnossa vähän sama juttu. Jos pidät asuntoasi miljoonan arvoisena ja joku toinen vain 700 000 euron arvoisena, on osapuolilla selkeitä informaatioepäsuhtaa sijainnin, koon, asunnon kunnon jne. osalta. Asunnossakin on monta tekijää, jotka määrävät hinnan. Bitcoinissa taas? Pelkästään se, kuinka paljon joku maksaa siitä tällä hetkellä – kuten myös tekstissäkin kirjoitin.

  2. Bitcoin käy todella hitaalla se ei toimi massojen käytössä. Nykyään taitaa mennä useita tunteja että saa edes yhden varmenteen… Silloin kun itse käytin bitcoinia neljä varmennetta sai alle vartissa. Toisinkuin XRP joka on tehty kestämään isot massat ja on hyväksytty nyt monessa pankissa japanissa.

   1. Tämä on juuri se mielenkiintoinen pointti kryptoissa, että mikä krypto sitten on se teknologisesti paras. Ja riittääkö se, että on teknologisesti paras, siihen, että siitä tulee käytetyin. Jotkut uskovat Bitcoiniin, jotkut XRP:he. jotkut Ethereumii, jotkut IOTA:an jne. ja kaikilla on omat funktionsa ja käyttäjäryhmänsä.

 4. Täysin samaa mieltä ylläolevan kommentin kanssa. Luin myös aikasemman kirjoituksesi ja vertasin ajankohtaa ja hintaa.
  Joulukuun alussa jolloin tiesit että kupla on muodostunut Bitcoin maksoi n. 11 000 dollaria, nyt se maksaa n. 9000dollaria ja tämäkö oli mielestäsi kuplan poksahdus?
  Toistelet myös vastauksissasi että ei ole oikeaa sijoittamista. Sinäkö sen määrität mikä on oikeaa ja mikä väärää sijoittamista?
  Kolmantena puhut myös ettei kenelläkään ole kristallipalloa, mutta tässä blogitekstissäsi toitotat rinta rottingilla kuinka tiesit ja jokaisen piti tietää että poksahtaa.
  Ei ole poksahtanut, kryptomaailma on vasta aivan alkutaipaleella ja tulee mullistamaan maailmaa tavalla tai toisella tulevaisuudessa.

  1. Kuten kuplan-anatomia kuviostakin näkee, huippu kryptokuplassa nähtiin vasta varmaan n. 1kk sen jälkeen kun kirjoitin viime tekstini. Kuplan huipiusta tosiaan ollaan lasketeltu 60%. Uskallan kutsua tätä romahdukseksi. Oli kuitenkin selkeää, että romahdus tulee ja siihen ei tarvittu kristallipalloa. Mikään ei nouse ikuisesti, ei Bitcoin, ei Dow Jones.

   Itse määrittelen sijoittamistermin siten, että pystyn perustella sijoituksiani faktatiedoilla, en ennustuksilla. Tämän takia välttelen itse myös osakkeita, jotka polttavat tällä hetkellä rahaa, mutta lupaavat, että kääntyvät voitollisiksi aikanaan (esim. Tesla). Tämä siitä huolimatta, että kunnioitan suuresti, tai melkein fanitan Elon Muskia. Kukaan ei tiedä, mitä käy Teslalle. Ja kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu Bitcoinille. Meillä kaikilla on vain parhaat arvauksemme. Bitcoinin osalta tuo n. 90% sulaminen huipusta on oma ennusteeni (mikä vastaa jotain n. 2000 dollarin tasoa). Mutta tosiaan, your guess is as good as mine.

   Haluan blogillani saada aivan tavallisen ihmisen sijoittamaan ja huomaamaan, että tämä ei ole niin vaikeaa. Tämän takia haluan erottaa spekuloinnin ja sijoittamisen kirjoituksissani. Media korostaa useimmiten juuri sijoittamisen spekuloinnin saavutuksia, koska McDonald’sin tasaisen varmasta suorittamisesta vuosikymmennestä toiseen, ei saada ihmisiä kiinnostavaa klikkiotsikkoa. 1000% tuotosta kuukaudessa kyllä saadaan. Tarjoan vain toisen vaihtoehdon, joka on mielestäni helpommin lähestyttävä ja toivottavasti vähemmän sijoittamista mystifoiva.

   1. Kylläpäs on bloggari pihalla. Tarkista faktat ja tuputa niitä sitten muille Bitcoinin osalta.
    Bitcoin on historiansa aikana nähnyt useita paljon isompia pudotuksia kuin viimeisin ja joka kerran jälkeen ollaan noustu entistä korkeampiin arvostustasoihin.
    Tätä samaa kaaviotasi olisit voinut näytellä jokaisen terveen korrektion jälkeen 9vuoden ajan, Tai vaihtoehtoisesti olisit voinut sijoittaa sen 1pros sijoitusvarallisuudestasi Bitcoiniin ja nauttia miljoonista tänä päivänä.

    1. Korjausliikkeitä on tullut kieltämättä silloin tällöin, mutta mikä lasketaan terveeksi korrektioksi? Siitä en kuitenkaan ole nähnyt perusteita, miksi Bitcoin jatkaisi osakkeiden tavoin matkaa ylöspäin. Eivät yrityksetkään jatka kurssinousua, mikäli ne eivät tuota parempaa tulosta. Bitcoin ei tuota tulosta ja tuntuu, että se on pelkästään riskisempi senkin takia, että osakkeita ei kauheasti varastella arvo-osuus tileiltä.

     Mutta vain aika näyttää miten Bitcoinin kanssa käy. Tuleeko kaikista 8000 dollarilla Bitcoinia ostaneilla miljonäärejä vai sulaako omaisuus? Veikkaan jälkimmäistä. Olen yllättynyt, jos rauhallisuus Bitcoinin kursissa jatkuu kauan.

 5. Kylläpä on lyhyt sijoitusura jos 25 vuotiaana tämä on ensimmäinen kuplasi? Itse myös 25 ja näin Bitcoinin 2013 kuplan… Ja kyllähän moni näki ettei tämä nousu loputtomasti jatku, mutta kyllä alemmilla hinnoilla esim. EOS:iin kannattaa sijoittaa. Aloittelevat sijoittajat eivät ymmärrä kuinka suuri asia lohkoketju todellisuudessa on. Lyhyellä aikavälillä hintoja on vaikea lähteä arvioimaan, mutta tulevaisuudessa jotkut näistä kryptovaluutoista tulevat olemaan todella arvokkaita. Kyllä sieltä Dotcom kuplastakin tuli paljon suuria yrityksiä kuten Amazon, Microsoft jne… Aikanaan skeptikot väittivät että nämäkin menisivät konkurssiin… Ei kannata ajatella kuin lammas tai ei ikinä voita suuresti missään sijoituksissa.

  1. Lohkoketjusta on paljon puhuttu ja toistan itseäni, että itsekin uskon sen mahdollisuuksiin. Bitcoinin ja muiden kryptojen tämänhetkiseen arvostustasoon en usko, koska en ole niille mitään järkevää syytä löytänyt. Seurasin 2013 Bitcoinin arvonnousua sivusilmällä, mutta kun Mt. Gox kaatui, en jaksanut seurata edes sivusilmällä. Pian sen jälkeen löysinkin sijoitusstrategiani, joka toimii allekirjoittaneelle parhaiten, eli hidas ja tylsä vaurastuminen.

   Olen myös siitä samaa mieltä, että kryptojen tilanne voi olla hyvin samanlainen kuin IT-kuplan aikanaa siitä, että jotkut krytptot nousevat mahdollisesti ylitse muiden Amazonin ja Microsoftin tapaan. Mutta mitkä? Sitä on mielestäni aika mahdoton sanoa, koska kryptopiireissäkin lähes jokaisen krypton kannattaja pitää itse tukevaansa kryptoa teknologisesti parhaana nyt ja tulevaisuudessa. Jos näin tulee käymään, niin käytännössähän se tarkoittaa, että 99% krypto-omistajista häviää lähes kaiken, 1% voittaa mahdollisesti erittäin paljon. Itse en pidä noista todennäköisyyksistä.

   Ja tosiaan, kuten aiemmassa kommenttissa ja blogissani olen monesti maininnut, en hae enkä kaipaa pikavoittoja. Sijoitan kuin lammas – yksinkertaisesti ja säännöllisesti. Ja toivottavasti vaurastun hitaasti, mutta varmasti. Ja samalla pyrin osoittamaan, että kuka tahansa muu suomalainen pystyy samaan ilman ylivertaista asiantuntemusta yhtään mistään.

 6. Tyhmästä päästä kärsii koko keho/ mieli. Hyvä sanonta sinunlaisillesi tietämättömille. Etkö voi hieman avartaa omaa katsettasi ja perehtyä mahtavaan lohkoketjuteknologiaan? Katkeruus, Olet kuin pankkiiri, jolla on itkupotku raivari kuinka he menettävät vallan ja cryptoraha ei voikaan säädellä kuinka haluaa? Mites ne iän ikuiset rahasetelit ja niiden uudelleen painaminen, joka vähentää arvoa? Bitcoin ja kaikki muutkin cryptot perustuvat kysyntä/tarjonta periaatteella ku ns. bitcoin kupla on median luoma pelkotyökalu. Bitcoin ei tule koskaan romahtamaan ellei ihmiset sitä itse halua ja jos hinta laskee on aina, joku ahne tilalla ostamassa sinun kolikkosi. Sekin, että menet haukkumaan Mc Afeen ja kyseenalaistamaan hänen ajatusmaailmansa. Tiedätkös, että tämä tyyppi on erittäin fiksu ja mene sinä itse tekemään virustentorjunta ohjelmisto jos pystyt? Mieti vähän, sama kuin sanoisit, että Bill Gates on tyhmä, kun hän ei ole minun kanssa samaa mieltä? Se kehitti microsoftin? Pikkusen fiksumpi äijä kun sinä koskaan tulet olemaan. Lopeta näiden valheiden levittäminen viattomille ja mene ostamaan itse lisää cryptovaluuttoja, niin sinunlaisista tietämättömistä pääsee eroon! Ainiin…et menetä mitään, ellet myy??!. Jos arvo laskee, niin pidä ja odota mitä tapahtuu, miksi sinä myisit tappiolla ja panikoit kuin lammas. https://lendconnect.io/ tossa on sulle linkki miten rikastut, mulla on ihan sama jos otat tämän vinkin vai et, mutta se on sinun menetyksesi jos toimit toisin.

  1. Lohkoketju on tuttu teknologia ja viime tekstissä mainitsinkin, että tein lohkoketjuun liittyen projektin eräälle isolle ICT-firmalle jo opiskeluaikoinani. Projekti kuitenkin lisäsi epäuskoa lohkoketjun hypetettyyn potentiaaliin, koska maailmalla – meitä paljon fiksummatkin ihmiset – olivat jatkuvasti törmätty samaan ongelmaan kuin me itsekin törmäsimme projektissa – monet asiat pystyttiin tehdä lohkoketjulla, mutta oli vaikea tunnistaa asioita, joissa lohkoketjua pystyi käyttämään kustannustehokkaasti ja siten, että se olisi tarjonnut aidon edun vanhaan malliin verrattuna.

   Uskon, että joku keksii vielä aidosti jonkun läpimurtosovelluksen. Koko digiyhteiskunnan mullistajaksi siitä ei ole, koska decentralisoitu malli ei toimi kaikkialla. McAffee itseänikin mietityttää, koska kyseessä on kuitenkin huippuälykäs yksilö. Pelkästään hänen vedonlyöntinsä takia seuraan kryptoja todennäköisesti myös tulevaisuudessa – joka todennäköisesti hänen vedonlyöntinsä tarkoitus onkin. Paras tapa saada lisää julkisuutta. Toisaalta saattaa myös olla, että joskus se tyhmä lammaskin on oikeassa.

 7. “Kupla” puhkesi jo. Kyseessä oli perus hypekupla. Kohta mennään taas. Totta puhuen todennäköisesti tässä on nyt pidempi tasainen jakso edessä ja seuraavat kunnon rallit nähdään kun keskeisimmät kryptovaluutat alkavat saavuttaa teknologian kannalta kypsän vaiheen.

  John McAfee ei todellakaan ole Bitcoinin “johtohahmoja”. Yksinkertaisesti äänekäs sijoittaja ja twiittaja joka kaivaa kryptovaluuttoja.

  “Bitcoin ja muut kryptot myös toimivat kaikkea talouslogiikkaa vastaan. Valuuttoja tulee koko ajan lisää ja samalla valuutta vahvistuu – logiikkaa? Ei. Jotkut voivat argumentoida, että Bitcoinin arvo nousee, koska sillä voi maksaa koko ajan useammassa ja useammassa paikassa ja koska maksimi Bitcoinin määrä on rajattu. No se on hienoa, mutta ei eurokaan vahvistu 500%, joka kerta kuin uusi maa liittyy euroalueeseen. Kryptot ovat myös ainoa raha, jota voi käytännössä itse tehdä. Kun teit oman kryptovaluutan kuplan ollessa kuumimmillaan, olit käytännössä heti miljonääri.”
  Euroalueeseen liittyessä maan rahat vaihdetaan euroiksi ja euroja tehdään lisää. Eurojen määrää ei ole rajattu. Se että kryptovaluutat tuntuvat vahvistuvan kun uusia valuuttoja astuu kentälle, on monen asian summa ja osittain harhaa. Uudet tulokkaat joilla on oikea ja järkevä käyttötarkoitus vahvistavat ihmisten käsitystä kryptoista ja avaavat samalla tietä muille kryptovaluutoille. Mitä tulee näihin turhiin kakkakolikoihin, hypekupla saa vastaavaa aina aikaan. IT-buumin ollessa kuumimmillaan syntyi myös jos jonkin sortin miljoonayritystä jonka liiketoimintaideassa ei oikeasti ollut mitään järkeä.

  1. Hypekuplasta samaa mieltä. Tulevaisuuden suunnasta en osaa sanoa, mutta veikkaan, että suunta on alaspäin, jos kuplien historiaa katsoo.

   Olen monesti miettinytkin, mikä McAffeen rooli oikeastaan on koko Bitcoinissa. Hänen statuksellaan kuitenkin saa nopeasti hyvän seuraajanjoukon etenkin kun kyse tietoteknisestä innovaatiosta. Saa nähdä kauan Bitcoinin tasainen meno pysyy yllä. Nyt tosiaan viikko varmaan oltu jo melkein samoissa tuhatluvuissa. Omalla tavallaan huvittavaa, että “vain” muutaman prosentin muutokset päivässä ovat pieniä. Antiikkivaluutoissa kun päivämuutokset ovat pieniä usein.

   Uskon samaan teoriaan siitä, että tilanne on sama kuin IT-kuplassa, jossa nuo parit kryptot ja IT-firmat nousevat ylitse muiden. Samassa suuri osa roskasta menee konkkaan ja kryptojen tilanteessa arvo nollaan. Kryptoista varmasti löytyy näitä voittajia, mutta koska niin monen krypton omistajalle jää nolla euroa käteen kaiken päätteksi, en pysty kryptoja sijoitukseksi kokemattomille suositella. Jos uskoo ja tietää tai ainakin luulee tietävänsä, mikä krypto on voittaja, voi myös jatkossa voittoja tekemään. Kun harva voittaa, suurin osa menettää rahansa. Surullinen fakta.

 8. Vau tiesit että bitcoin oli kupla! Oletpas viisas!
  Bitcoiniin ei kannata sijoittaa? Tässä oli hyvä ohje! Ajattelin juuri sijoittaa koko omaisuuteni tähän romahtavaan kryptovaluuttaan!!

  Tämä koko artikkeli oli kirjoitettu niinkuin ihmiset jotka sen lukevat olisivat älyllisesti vajaita.

  1. Kuten muista kommenteista näkee (ja ihan yleisesti julkisesta keskustelusta näkee), on aika paljon ihmisiä jotka eivät jaa edes tätä mielipidettä. Vaikka mielestäsi sen pitäisi olla itsestäänselvää. Olen kieltämättä täysin samaa mieltä siitä, että Bitcoin oli ja on edelleen kuplainen, mutta se ei estä monia ihmisiä edelleen sijoittamasta ja uskomasta samanlaisiin pikavoittoihin kuin menneisyydessä.

   1. Mitäs mietteitä tänään ja huomenna Bitcoinista? Terve korrektio niinkuin joku aikaisemmin mainitsi ja päivä päivältä palautellaan ja mennään kohti uusia huippuja.
    Eli mielestäsi kupla puhkesi vaikka noustaan ylin sen tason jossa kuplaa ennustelit?
    Jokainen edes vähän sijoittamiseen perehtynyt kutsuu ja ymmärtää että se on korrektio ennen uutta nousua, kupla kun puhkeaa se tarkoittaa että koskaan ei nousta enään ylös.

 9. Muutaman päivän muutoksista on vaikea sanoa mitään olivat ne sitten ylös tai alas. Vuoden päästä nähdään, ollaanko ennustamassani 2000e:n tasossa vai alempana vai ylempänä. Hienointa on kuitenkin se, että Bitcoin on vähäksi aikaa edes kadonnut valtamediasta. Aika näyttää.

  1. Eli kun muutamassa päivässä hinnasta katoaa 50 pros voidaan puhua kuplasta mielestäsi, mutta kun muutamassa päivässä noustaan lähelle tasoa jossa kuplaa ennustelit ei se kerrokkaan mitään!
   Aivan uskomatonta logiikkaa. Olisko jo aika tunnustaa tosiasiat ja väärässä oleminen. Bitcoin on ollut ja on edelleen vallan mainio sijoituskohde ja osana salkkua varsin perusteltu pienellä painolla.

   1. Erittäin pienenä hajautuksena en näe siitä mitään haittaa, koska tosiaan silloin voi saada myös isoja voittoja ja yöunia ei tarvi menettää. Mutta jos historia toistaa itseään, kadottaa Bitcoinikin tulevina kuukausina suurimman osan arvostaan. Jos nyt katsoo tuota kuplan-anatomia kuvaa niin kaikkihan menee tällä hetkellä täysin kuten historiassakin ja nyt ollaan jossain kohtaa “denialin ja return to normalin” välillä – jolloin kurssi siis korjaantuu ylöspäin.

    Seuraavan vaihe pitäisikin sitten olla taas raju romahdus – jos/kun historia toistaa itseään. Veikkaan, että toistaa. Ja en tiedä, milloin itse olet sijoittanut Bitcoiniin, mutta aika moneen sijoittajaan tuo 50% on vaikuttanut aika tappavasti. Eniten niihin, jotka ovat isolla painolla mukana.

    Tulen varmasti kirjoittamaan myös olin väärässä tekstin, jos Bitcoin jatkaa nousuaan taivaisiin saakka. Aika näyttää.

    1. Eniten Bitcoineja on varmasti ostettu ennen viimeistä kolmea kuukautta.
     Ilmanmuuta viimeisille tuulipuvuille tuollainen 50pros lasku on pirullinen kun suuria pikavoittoja ei tullutkaan. Mutta nythän on ollut todella huikea aika pienentää keskihankintahintaa. Jos sen on tehnyt pohjilta, niin Rupeaa olemaan jo omillaan, vaikka ollaankin ” vasta” 10k plus tasoilla.
     Omat ensimmäiset Bitcoinini ostin vuonna 2013 mutta olen ajallisesti hajauttanut ostoja läpi vuosien aivan kuten muissakin omaisuuslajeissa, joten näin ollen keskihinta myös Bitcoinille on paljon isompi kuin vuonna 2013.
     Tuottoa olen saanut arviolta 8000-9000 prosenttia.

     1. Jep, jos ajoissa oli liikkeellä, onhan tuo ehdottomasti kannattanut kuten kurssikehityksestä näkee – onnittelut hyvästä sijoituksesta! Itse en tule koskaan pääsemään kyseisiin tuottoprosentteihin strategiallani, koska harrastan tylsää ja epäaktiivista buy&hold strategiaa. Enemmän kirjoitus ottikin kantaa tämänhetkiseen sijoitustilanteeseen, jossa oman näkemykseni mukaan ei pikavoittoja Bitcoinilla ole enää luvassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.