Miten säästää rahaa? Näillä askelilla KUKA VAIN säästää tuhansia euroja vuodessa

Miten säästää rahaa? Kuinka säästää rahaa? Näitä kysymyksiä moni meistä pyörittelee päivittäin päässämme kun raha ei tunnu riittävän. Minulla on kuitenkin hyviä uutisia – rahan säästäminen on nykyään helpompaa kuin koskaan! Toisaalta niin on myös rahan kuluttaminen. On aiheellista kysyä miten säästää rahaa nykymaailmassa, jossa kaikki tuntuu maksavan koko ajan enemmän ja uusia virikkeitä tulee joka päivä.

Rahan kuluttaminen on paljon isompi bisnes kuin rahan säästäminen, joten rahan säästäminen voi tuntua hankalalta pinnallisen maailman ja hedonistisen oravanpyörän hengittäessä niskaan. Lupaan kuitenkin tämän – kirjoitukseni ohjeita seuraamalla pystyt säästäämään tuhansia euroja vuodessa alkaen tänään. Ja kyllä, uskon siihen, että jos noudatat jokaista kirjoituksen askelta, pystyt säästämään tuhansia euroja vuodessa, oli nykyinen tilanteesi mikä tahansa.

Miten säästää rahaa – talouden reboot-ohjelma by Omavaraisuushaastekuinka säästää rahaa

Satojen eurojen säästäminen kuukaudessa saattaa kuulostaa mahdottomalta, mutta se on kaikkea muuta, mikäli vain seuraat kaikkia askelia, jotka avaan tässä kirjoituksessa. Aloitetaan siis tärkeimmästä ja ensimmäisestä asiasta, joka auttaa sinua saamaan käsityksesi, mistä pystyt säästämään.

Askel 1 – Aloita kulutuksesi seuraaminen

Aivan ensimmäiseksi sinun täytyy tulla tietoiseksi kulutuksestasi. Jotta tiedät vastauksen kysymykseen “miten säästää rahaa?”, pitää sinun ensin tietää vastaus kysymyksiin: “miten paljon kulutat rahaa?”, “mihin aikaan kulutat rahaa?”, “miten kulutat rahaa”? Ja “mitä ostamista asioista oikeasti käytät ja mitä käytät kerran ja se jää siihen?”

Kun etsit ja löydät vastauksia tietoisesti näihin muutaman kuukauden ajan, olet päässyt jo hyvään vauhtiin rahan säästämisessä täysin huomaamattasi. Suurin virhe, mitä voit tehdä on, se ettet kohtaa omaa kuluttamastasi. Kun seuraat kulutusta, haluat myös puuttua siihen.

Käytännössä helpointa kulutustasi on seurata pankkisi verkkopalvelusta. Lähes jokainen suomalainen pankki tarjoaa jo erinomaisen jaottelun siitä, miten henkilön kuluttaminen jakautuu. Tässä esimerkki allekirjoittaneen Danske Bankin verkkopalvelusta, jossa näkyy niin tuloja kuin menoja.

Kurkistus Omavaraisuushaasteen arkeen

Kuten jaottelusta näkee, Dansken verkkopankki jakaa käytännössä automaattisesti kulut oikein pääkategorioihin. Mobile Payn maksu, jonka sain kaveriltani oli ainoa, joka pitää luokitella itse. Monella muulla pankilla on vieläkin paremmat työkalut tähän (esim. käsittääkseni OP:n mobiili appi Pivo on erittäin hyvä tähän).

Sinulla ei siis ole yhtään syytä, miksi et seuraisi kulutustasi muutaman kuukauden, koska nykymaailmassa se on niin helppoa.

Vaikka verkkopalvelu on hyvä tapa seurata kulujasi, kannattaa sinun rakentaa juuri sellainen taulukko, joka sopii sinulle parhaiten. Voit käyttää tähän kaikkea Excelistä, kynään ja paperiin, Word-tiedostoon tai rahanhallintaan soveltuvaan mobiiliapplikaatioon. Mikä ikinä sopiikaan sinulle itsellesi parhaiten. Itse seuraan kulutustani seuraavannäköisellä Excelillä, joka jakaa kulutukseni hieman hienojakoisemmaksi vielä kuin Danske Bankin verkkopalvelu sen jakaisi.

kulutuksen jaottelu
Saa käyttää

Voit olla mallia vaikka omasta jaottelustani tai luoda oman! Mikä vain sopii tilanteesi ja tyyliisi parhaiten.

Nyt kun olemme käyneet läpi, miten seuraat kulutustasi, tiedät miltä kulutuksesi rakenne näyttää kuukausittain. Olet tullut tietoiseksi kulutuksestasi. Halusi tai ee, pelkästään se että on tullut tietoiseksi siitä, mihin rahojasi käyttää, saa ihmisen usein kuluttavamaan rationaalisemmin.

Käydäänkin seuraavaksi läpi, miten voit käyttää tätä tietoa hyväksesi ja miten säästää rahaa tuhansia euroja vuodessa tämän tiedon avulla.

Askel 2 – Oma vuokrakoti kullan kallis

Kirjaimellisesti. Ihmiset lähtevät usein vastaamaan kysymykseen “miten säästää rahaa?” väärästä päästä menoja. Usein ihmiset pihistelevät asioista, joista on vaikeampi säästää isoja summia kerralla. Sitten valitetaan, että ei ole mahdollista säästää kun eletään niin tiukilla. Näin tätä opiskelija-aikana erittäin paljon. Fakta kuitenkin on, että usein juuri niistä isoista ja kiinteistä kuluista saa suurimmat säästöt.

Tämän takia onkin kriittistä arvioida asumiskustannuksiasi jos asut vuokralla. Asuin kämppiksen kanssa hyvien yhteyksien varrella opiskelija-asunnossa. Maksoin vuokraa 230 euroa kuussa. Samalla kaverini valittivat, että heillä ei riitä rahat elämiseen, samalla kun he asuivat keskustassa yli 2 kertaa kalliimmissa vuokra-asunnoissa, jotka olivat vielä puolet pienempikokoisia!

Vaikka tämä ongelma on etenkin opiskelijoilla, joilla ei ole omistusasuntoa, koskee ongelma kaikkia, jotka asuvat vuokralla. Kallis vuokra-asunto on aina päätös ja jos rahasta on aidosti tiukkaa, on vuokra-asunnon vaihtaminen halvempaan ylivoimaisesti helpoin tapa säästää rahaa. Ei tarvitse edes muuttaa halvimpaan ja surkeimpaa rötisköön kaukana kaikesta. Vain vaikka 50-100 euroa/kk halvempaan asuntoon, kuin missä nyt elät.

Askel 3 – Kilpailuta nämä heti

Ensimmäisenä kilpailuta vakuutuksesi. Vakuutusyhtiöiden hintakilpailu on niin kovaa, että käytännössä jollain vakuutusyhtiöllä on joku tarjouskampanja menossa jossain kohtaa vuotta. Kannattaa myös selvittää, miten pankki/vakuutusyhtiöiden yhteisasiakkuus vaikuttaa vakuutusmaksuihisi. Jos sinulla on asuntolaina OP:ssa, voi olla, että sinun ei tarvitse maksaa vakuutuksista mitään, vaan voit maksaa ne OP-bonuksilla. Vakuutukset kannattaa lähtökohtaisesti kilpailuttaa joka vuosi, koska saat hinnan käytännössä aina alaspäin.

Seuraavana kilpailuta kaikki lainasi, mitä voit. Tärkein on luonnollisesti asuntolaina, mikäli sinulla sellainen on. On yllättävää, kuinka moni on ottanut asuntolainan vaikka n. 5 vuotta sitten ja maksaa iloisesti yli 1%:n marginaalia. Tämä siitä huolimatta, että asuntolainan marginaalin pystyy nykyään saamaan jopa alle 0,5%-tason.

Puolen prosentin ero on jo aivan valtava määrä rahassa asuntolainan kokoisissa euromäärissä pitkällä aikavälilllä. Esimerkki? Jos sinulla on asuntolainaa 150 000 euroa, säästät vuodessa kilpailuttamalla 1%:n asunotolainasi 0,5%:n asuntolainaan 750 euroa vuodessa! Pankki harvemmin haluaa kertoa sinulle miten säästää rahaa, vaikka niiden periaatteessa pitäisi auttaa sinua taloutesi kanssa.

Seuraavaksi kilpailuta puhelin, vesi, sähkö – sekä nettisopimuksesi. Yleensä pelkästään se, että vaihdat toiseen palveluntarjoajaan, saa nykyisen palveluntarjoasi reagoimaan alennetulla hinnalla. Voit vaikka testata! Nämä yhtiöt eivät arvosta kanta-asiakkuuttasi laisinkaan, vaan tarjoavat alennukset ja tarjoukset pelkästään uusille asiakkailleen.

Kun saat hilattua jokaisen näiden sopimuksen hintaa alaspäin, huomaat, että säästät joka kuukausi jo huomattavia euromääriä. Omat valintani kilpailutuksen jälkeen ovat puhelinsopimuksessa Moi-mobiili ja sähkösopimuksessa Nordic Green Energy, joita voin molempia suositella.

Jos olet jo sijoittanut rahojasi rahastoihin tai osakkeisiin, kilpailuta pankkipalvelusiosakevälittäjäsi ja rahastot heti. Suurin osa välittäjistä on alkanut jo päästä järkeville tasoille kaupankäyntipalkkioissa kun kyse on suorista rahastoista, mutta todennäköisesti maksat rahastoista ylihintaa. Itse aloitin tämän takia sijoittamisen Dansken lisäksi myös Nordnetissä.

Muista, että indeksirahasto on halvempi, mutta myös tuottavampi vaihtoehto kun kyse on rahastoista. Jos olet siis sijoittanut rahastoisi, ota selvää, mitkä ovat rahaston juoksevat kulut. Jos juoksevat kulut eivät pysty kilpailemaan parhaat ja halvimmat indeksirahastot -kirjoitukseni rahastojen kanssa, on aika vaihtaa rahastojesi paikkaa halvempaan. Miksi maksaisit enemmän siitä, että rahasi tuottavat vähemmän?

Askel 4 – Irtisano nämä heti

On muutama asia, jotka haluat irtisanoa heti. Irtisanomisen idea on siinä, että irtisanomisen jälkeen tiedät, tarvitsetko näitä asioita oikeasti elämääsi, vai ovatko ne vain jääneet päälle tottumuksesta. Ensimmäisenä irtisano kaikki lehtitilauksesi niin oikeassa elämässä kuin Internetissä.

Kyllä, kaikki.

Elä ilman yhtään tilausta pari kuukautta ja katso kaipaatko lehtiä. Voi olla, että kaipaat, voi olla että et. Mikäli kaipaat, olet joka tapauksessa säästänyt rahaa, koska huomaat pian, että myös uusille lehtitilaajille lehtien tilaaminen on halvempaa. Jälleen pääsemme siihen, että kanta-asiakkuus ei kannata.

Todennäköistä kuitenkin on, että huomaat, että et tarvitse kaikkia tai yhtäkään tilauksestasi elämääsi. Olet löytänyt elämääsi todennäköisesti muutamassa kuukaudessa muuta sisältöä kuin lehtien tilailun ja netissä surffailun.

Kun olet irtisanonut lehdet, irtisano kaikki striimauspalvelut, kanavapaketit ja muut viihdepaketit. Tämä koskee kaikkea Netflixistä, Spotifyn ja HBO:sta Disney Channeliin ja Bookbeatiin. Striimauspalveluita on pian enemmän kuin pystymme edes käsittämään ja parhaimillaan palottellemme uskomattoman menon striimauspalvelun kanssa samaan aikaan.

Itselläni oli yhteen aikaan niin Spotify, Viaplay kuin Netflix. Maksoin striimauspalveluista yli 40 euroa kuukaudessa! Nykyään maksan 4,99 euroa kuukaudessa. Tämä ero itsessään tekee jo yli 400 euron säästön joka vuosi. Kun olet elänyt muutaman kuukauden ilman striimauspalveluita, huomaat kyllä, mitä niistä oikeasti tarvitset ja mitä et. Itselleni ainoa tarpeellinen oli Spotify.

Tämän lisäksi itsestäänselvää on, että mikäli tupakoit – lopeta se heti. Tupakointi on parasta vain jos tavoitteenasi on a) vähentää elämänlaatuasi, b) pankkitilin saldoasi c) elinvuosiasi. Pelkästään tupakoinnin lopettamalla pystyt säästämään monta tuhatta euroa vuodessa. Järki käteen.

Askel 5 – Kyseenalaista nämä

Yksinkertaisin vastaus kysymykseen miten säästää rahaa, on kyseenalaistaa kaikki mitä pidät normaalina. Aloita vapaa-ajan tottumuksistasi. Kahvilla käynti, ravintolassa syöminen sekä alkoholin käyttäminen. Voisitko käydä kahvilla kavereiden kanssa ilman, että kulutat kahvilassa 10 euroa? Voisitko käydä ravintolassa harvemmin ja nauttia kokkailusta kotona? Ehkä pyytää kavereita teille Starbucksin sijasta?

Voisitko vähentää alkoholin käyttöä tai vaihtaa halvempiin alkoholijuomiin? Ehkäpä jopa lopettaa alkoholin juonnin kokonaan? Entä ruokamenoista säästäminen? Pelkästään oman ruuan kokkaaminen, ravintoloissa käymisen ja einesten ostamisen sijaan, säästää sinulta kymmeniä euroa kuukaudessa. Huomattu on.

Olemme usein niin tapojemme orjia, että emme mieti arjen pienistä asioista muodustuvaa rahalumipalloa. Itse huomasin, että alkoholinkäyttöni laski huomattavasti kun en ollut enää opiskelija. Pelkästään tämä vapautti yli 1000 euroa vuodessa enemmän rahaa käyttööni. Jälkikäteen tuntuu järjettömältä miten monta euroa join suoraan kurkusta alas opiskelija-aikoinani, mutta koska opiskelijakulttuurin aktiviteetit keskittyvät usein juomisen ympärillä, ei tämä ole yllätys.

Seuraavana kyseenalaista autosi, mikäli sellaisen omistat. Tarvitsetko sitä ihan oikeasti vai onko se vain jäänyt sinulle kun se on niin kätevä. En näe syytä, miksi lapseton julkisen liikenteen varrella asuva ihminen tarvitsisi autoa nykymaailmassa. Jopa työmatkat ruuhka-aikaan ovat kamalampia ja hitaampia autolla kuin julkisilla liikennevälineillä. Ja suurin osa meistä käyttääkin autoa arkena lähinnä kaupassa käyntiin sekä työmatkoihin.

Auton omistaminen on aivan oman kirjoituksensa arvoinen, koska se on monelle pyhä lehmä. Lähtökohtani on kuitenkin, että auto on elämäsi huonoin sijoitus. Jos asut kaukana kaikesta silloin toki auto on pakollinen. Tosin silloinkin kysyisin, tarvitseeko asua NIIN kaukana?

Pyhistä lehmistä puhuttaessa päästään hyvällä aasinsillalla viimeisimpään, muttei vähäisimpään asiaan, joka kannattaa kyseenalaistaa – kirkkoon kuulumiseen. Keskituloinen suomalainen maksaa kirkollisveroa yli 500 euroa vuodessa. Suurin osa ihmisistä, joita tunnen ja jotka kuuluvat kirkkoon, ovat tapauskovaisia ja kuuluvat kirkkoon koska siihen kuuluu kuulua. Perusteluina on usein, että kyseessä on niin pikkuraha ja tekeehän kirkko paljon hyvää jne.

Ihmiset perustelevat tätä usein lähinnä itselleen ja omatunnolleen, vaikka mitään loogista syytä kirkkoon kuulumiseen ei ole. Itse olen aina ajatellut, että mikäli tuolla jälkielämässä jotain on, ei Hän välitä siitä maksoinko kirkollisveroja vai en. Sen sijaan pankkitilisi välittää. Tee siis itsellesi palvelus ja eroa kirkosta jo nyt, jos sinulla ei mitään järkevää syytä siihen kuulumiseen ole.

Pyhistä asioista puhuttaessa pääsemme myös ammattiliiton jäsenyysmaksuun. Oletko miettinyt, miksi kuulut ammattiliittoon? Jos pääsyysi kuulua liittoon on työttömyyskassa, irtisanoudu ammattiliitosta heti. Järkevin kassaan liittymistapa onkin JATTK-työttömyyskassa, joka maksaa jäsenelle vain 72 euroa vuodessa. Irtisanoudu siis ammattiliitostasi ja myös sen tarjoamasta työttömyyskassasta, mikäli (ja kun) se on kalliimpi kuin JATTK-kassan jäsenyys. Maksat pahimillaan yli tuplasti enemmän työttömyyskassamaksua vuodessa omassa liitossasi kuin JATTK-jäsenä, koska ammattiliitot. Saamasi edut ovat  työttömyyskassoissa täysin samat, koska ne on lakisääteisiä.

Hengästyttääkö kaikki säästetty raha tähän asti? Vielä yksi askel siitä miten säästää rahaa.

Askel 6 – Ota selvää näistä

Moni meistä kävelee ihan arkielämässä hyvien diilien ohi, vain sen takia, että emme tiedä olevamme oikeutettuja niihin. Jos olet töissä ja kuulut liittoon, olet todennäköisesti oikeutettu alennuksiin, vaikka missä. Ota selvää työpaikkasi yhteistyökumppaneiden eduista yrityksesi työntekijöille. Ota selvää myös liittosi kumppanuuksista ja eduista mikäli et päätä erota ammattiliitosta. Voit yllättyä, miten paljon turhasta olet maksanut!

Muistathan, että elämä on meille kaikille eri hintaista? Opiskelija-alennukset ovat erinomainen tapa säästää rahaa ja opiskelijana elämä onkin ennätyksellisen halpaa kun pelkästään julkisissa liikkuminen on huomattavasti alennettua. Tunnen ihmisiä, jotka ovat menneet kirjoille oppilaitokseen uudestaan, vaikka ovat jo jostain valmistuneet pelkästään sen takia, että he saisivat opiskelija-alennukset! Heillä ei ole mitään tarkoitustakaan opiskella kyseissä koulussa.

Mielestäni tämä menee hyvien tapojen rajoilla ja en itse ole ainakaan sitä päättänyt tehdä, mutta fakta on, että esim. PK-seudulla, pelkkä opiskelijakortin omaaminen säästää helposti 500-700 euroa vuodessa, jos käyttää julkisia. Ja koska pienistä puroista syntyy iso joki, on tämä varteenotettava vaihtoehto.

Ja aivan viimeisimpänä, opettele tekemään veroilmoitus. Veroilmoituksen täyttäminen saattaa olla tuskallista ja tuntua monimutkaiselta. Mutta kuten kaikessa, kun kerrat opettelet täyttämään veroilmoituksen kunnolla, pystyt tekemään sen aina jatkossa oikein. Elämässä on kymmeniä eri asioita, joista tavallinen ihminen voi hakea verovähennyksiä, joten verotuksen kunnolla opettelemiseen kannattaa oikeasti käyttää aikaa, koska ethän halua maksaa turhaa liikaa veroja?

Olen kirjoittamassa verotuksesta kaiken kattavaa opasta tavalliselle suomalaiselle, mutta ennen kuin pystyt lukemaan parhaat vinkit veroilmoituksen tekoon blogistani ensi vuoden puolella, suosittelen tutustumaan verotuksen kommervenkkeihin henkilökohtaisesti.

Miten säästää rahaa lyhyesti – lopeta viivyttele ja taloutesi kuntoon NYT

Jos selvisit tänne asti, onnea – olet juuri säästänyt aivan valtavasti rahaa! Jos et ole vielä uudelleenkäynnistänyt talouttasi, nyt on oikea aika tehdä se ylläolevien ohjeiden mukaisesti! Ennen kuin huomaatkaan, et tiedä, mitä teet kaikella rahalla, joka säästöön jää, koska huomaat, että olet maksanut paljon turhasta! (Vinkki: säästä ja sijoita se raha). Loppuun vielä lyhennys askelista henkilöille, jotka vain selasivat tekstin läpi.

Miten säästää rahaa -askeleet

Askel 1 – Aloita kulutuksesi seuraaminen
Askel 2 – Jos asut vuokralla, kilpailuta vuokramarkkinat
Askel 3 – Kilpailuta lainasi sekä vesi-, sähkö- ja puhelinliittymäsi
Askel 4 – Irtisano kaikki striimauspalvelusi
Askel 5 – Kyseenalaista huomaamattomat arkikulusi kirkkoverosta, työttömyyskassaan, autoiluun ja päihteiden käyttöön
Askel 6 – Ota selvää alennuksistasi, joita voit saada opiskelijana, työpaikkaetuna tai järjestöetuna

Itse pyrin käymään listan läpi vähintään joka toinen vuosi, jotta kulutukseni pysyy koko ajan maltillisena. Vaikka eläisit kuinka säästäväisesti, hiipivät piilevät ja yllättävät kulut talouteesi ajan saatossa täysin huomaamattasi. Siksi tämän listan läpikäyminen säännöllisin väliajoin on viisasta. Tämä lista auttaakin myös minua siinä, että pystyn säästämään yli 50% tuloistani joka kuukausi. Ota siis ohjelma käyttöön ja saata taloutesi tasapainoon tänään.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

8 thoughts to “Miten säästää rahaa? Näillä askelilla KUKA VAIN säästää tuhansia euroja vuodessa”

 1. YTK-kassaan ei ole mitään järkeä kuulua. Paras vaihtoehto on JATTK: https://www.jattk.fi/jasenyys. YTK maksaa 100e / vuosi, JATTK maksaa 72 euroa. Täsmälleen saman saa siis vähemmällä rahalla. JATTK:hon voi kuulua kuka tahansa.

  Työttömyyskassat ovat yksi suurin kusetus tässä maassa. Valtio kuitenkin maksaa suurimman osan ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta, kassat vain muruja. Eli jos et kuulu kassaan, et saa ansiosidonnaista, vaikka kassat maksavat siitä vain hyvin pienen osan.

  1. Oho, en ollut tiennytkään, että YTK:takin halvempi kassa on vielä olemassa! Kiitos linkistä. YTK:n maksuksi oli muistaakseni luvattu ensi vuodelle 92 euroa, joten kyllähän tuossa tulee vielä 20 euroa säästöä. Täytyy päivittää tekstiin.

   Koko ansiosidonnaissysteemi on aika mielenkiintoinen kaikinpuolin ja vaatisi mielestäni tietynlaista remonttia. Omalla tavallaan se pitää ihmisiä pitempään työttömänä, koska töitä ei tarvitse hakea – ja samalla tietyillä aloilla kärsitään työvoimapulasta. Tästähän on hyvä esimerkki netissä usein liikkuva graafissa, joka selittää milloin ihmiset työllistyvät ansiosidonnaisella: https://pbs.twimg.com/media/DTk0RSyW0AEpo0_.jpg Piikki ansiosidonnaisen lopussa on liian huvittava.

 2. Sisällöltään hyvä kirjoitus. Clickbait-otsikko ja kliseitä vilisevä buzzfeed-kirjoitustyyli toisaalta ärsytti aika paljon.

  1. Kiitos! Hyvä kuulla, että sisältö on oli täyttä asiaa.

   Välillä joudun näissä kattavamissa kirjoituksissa alentumaan näihin klikkausotsikoihin ihan vain hakukoneoptimoinnin ja mielenkiinnon herättämisen takia. Enkä edes häpeä, koska näin sen verran enemmän vaivaa tämän tekstin kirjoittamiseen kuin keskimääräinen Buzzfeed-kirjoittaja, haha.

 3. Hyvä kirjoitus, en keksi itse mitään lisättävää. Tuo omien kulujen seuraaminen on kyllä tärkeää. Omille kuluilleen tulee jostain kumman syystä todella helposti sokeaksi. Pidän itseäni kohtuullisen valveutuneena säästäjänä, mutta silti kulut karkaavat saman tien käsistä, jos lopetan kulujen seurannan.

  1. Kiitos! Tärkeintä on juuri tuo omien kulujen seuraaminen. Koska vaikka ei tekisi listassa merkittyjä asioita, omatunto kyllä koputtaa koko ajan halusi tai ei, kun oikeasti näkee, että tuhlaa kaikki rahansa. Kun tiedostaa oman tuhlauksensa, alkaa silloin kuluttaa automaattisesti järkevämmin. Kulujen seuraaminen on onneksi helpompaa kuin koskaan, samalla kuitenkin on rahan kuluttaminen.

 4. Minusta on kyllä todella omanapaista ja törkeää hankkia opiskelupaikka vain siksi, että saa opiskelija-alennuksen. Jos ei siis ole aikomustakaan opiskella. Joku raja täytyy ihmisen itsekkyydelläkin olla.

  1. Jep, olen samaa mieltä, jonka takia en ole itse vielä ainakaan kehdannut niin tehdä. Tiedän kuitenkin ihmisiä (jotka ovat jopa vähemmän pihejä kuin allekirjoittanut), jotka tekevät näin.

   Ja toisaalta ymmärrän heitäkin, koska tämänkin voi tehdä häiritsemättä muiden elämää. Suomessa kun on yllättävän paljonkin linjoja ja kouluja esim. ammattikorkeakouluissa, jonne on liikaa paikkoja auki ja sinne pääsee kaikki, jotka haluavat. Ei tarvitse siis “viedä” jonkun muun opiskelijapaikkaa. Keskimäärin me ihmiset olemme kyllä järjettömän itsekkäitä, se on aivan totta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.