Skip to main content

Portfolio & Strategia

Sijoitusstrategiaani olen lainannut lähinnä Benjamin Grahamilta, Ilkka Parviaiselta ja  Warren Buffetilta.

Idea on yksinkertainen. Määrittelen taloudellisen riippumattomuuden siten, että minulla on passiivisia tuloja enemmän kuin kulutusta vuoden aikana. Passiiviset tuloni kertyvät tällä hetkellä pelkstään osingoista, mutta on mahdollista, että ostan jatkossa myös sijoitusasuntoja.

Sijoitusstrategiani on myös yksinkertainen. Listassani on tietty määrä laadukkaita yhtiöitä, jotka maksavat hyvää osinkoa (lähtökohtaisesti osinkotuottoprosentti yli 3%). Laadukkaista yrityksistä olen rajannut listaltani pois eettisistä ja käytännön syistä:

1) Ase-, kaivos- ja uhkapeliteollisuuden
2) Tupakka-, huume- sekä alkoholiteollisuuden
3) Yritykset, joiden pääkonttorimaalla ei ole automaattinen verosopimus Suomen kanssa (haluan, että osingot verotetaan automaattisesti oikein, eikä se vaadi minulta extratyötä)

Tässä vertailussa mukana olevat laadukkaat yritykset. Lisää tulee sitä mukaa kun löydän laatuyrityksiä. Yritykset, joita löytyy portfoliostani on boldattu listalta.

Citigroup (yritysesittely)
Banco Santander
Nordea
DNA
TeliaSonera
Kone (yritysesittely)
Orkla
McDonald’s
Tieto
Citycon
Omega Healthcare Investors
Qualcomm
AT&T

Gjensidige Forsikring
Sampo
Welltower
Johnson & Johnson
Pfizer
Telenor
Huhtamäki
Whole Foods
Procter &Gamble
Kraft-Heinz
PepsiCo
Restaurant Brands International
Intel
Microsoft
Activision-Blizzard
3M
American States Water
Wärtsilä
Colgate-Palmolive
Nokian Renkaat
Aker Solutions
H&M
VF Corp
Apple
Target
Williams-Sonoma
AbbVie
Cisco
CVS Health
Automatic Data Processing
Clorox
Sysco Corporation
Hormel Foods
Kimberly Clark Group
Progressive

Arvotan nämä yhtiöt joka neljännes paremmuusjärjestykseen kolmella tunnusluvulla: P/B ja  P/E-arvolla sekä Osinkotuotto%:lla. Annan yhtiöille sijaluvut numeroiden mukaan ja sijoitan aina parhaat kokonaispisteet saaneisiin yrityksiin (tasatilanteessa suurin osinko% voittaa).

Kysymys kuuluu, että miten tästä saa tehokasta? Yli 30 yritystä pitäisi rankata joka neljännes tai jopa useammin näillä arvoilla. Se vie enemmän kuin hetken aikaa. Koska kuitenkin olen tehostuksenhaluinen, tein itselleni kätevän oikotien.

Jaoin yhtiöt 3 eri kategoriaan:

1) Finanssi, terveydenhuolto ja vaatteet
2) Ruoka, kauppa ja teleoperaattorit
3) Tietotekniikka ja muut.

Kategoriat muokkautuvat ajan myötä kun löydän lisää laatuyrityksiä.

Joka neljännes vuorottelen näitä kategorioita (joissa jokaisessa on n. 15 yritystä) ja arvostelen yhden kategorian osakkeet per neljännes. Sijoitan kyseisellä neljänneksellä vain näiden analyysien 1-2 eniten pisteitä saaneisiin yrityksiin.

Kolmeen kategoriaan jakaminen varmistaa sen, että kategoriat ja neljännekset vaihtelevat joka vuosi. Näin myös varmistan toimialajaukauman. Kuten aiemmin, jatkan yksi sijoitus per kuukausi ostostahtia varmistaakseni myös ajallisen hajautuksen.