Skip to main content

Sijoitatko pelkästään Suomen pörssiin? Ammut itseäsi jalkaan

Tämä on aina ollut tiedossa. Nyt sitä on vielä tutkittu hieman lisää.

Monella meistä on suuri kynnys sijoittaa Suomen ulkopuolelle. Tämä johtuu monesti siitä, että haluamme tukea suomalaista, pelkäämme ulkomaisista firmoista syntyviä sijoituskuluja tai koemme tuntevamme suomalaisen yrityksen paremmin kaverin kautta kuin ulkomaisen. Mutta loppujen lopuksi jälleen kerran – kumman liiketoiminta on sinulle lähempänä, Metson vai Coca-Colan?

osakkeiden-tuotto-euroalue
Lähde: LähiTapiola

LähiTapiolan tuoreen tutkimuksen mukaan Euroalueen ulkopuolisista maista on saanut 15 vuoden aikana kolminkertaista sijoitustuottoa euroalueeseen verrattuna. Euroalueen keskimääräinen vuosituotto ylsi vajaan 15 vuoden ajanjaksolla keskimäärin 2,4 prosenttiin, kun muualla tuotto oli 6,8 prosenttia. Tutkimuksessa eurosalkkuun valittiin suomalaisen sijoittajan näkökulmasta keskeisimmät euromaat eli Saksa, Ranska, Italia, Espanja, Hollanti ja Suomi. Euron ulkopuolisista maista mukaan valittiin Tanska, Norja, Ruotsi, Iso-Britannia ja Sveitsi. Kukin voi itse laskea, kuinka paljon menettäisi viidessätoista vuodessa, jos sijoitti vain Suomeen. Esimerkkinä laskin, mikäli henkilö olisi sijoittanut vuonna 2001, kymmenentuhatta euroa.

10 000 euroa 6,8% tuotolla 15 vuoden päästä: 26 876 euroa
10 000 euroa 2,4% tuotolla 15 vuoden päästä: 15 132 euroa

Numerot puhukoon puolestaan.

Mielestäni on myös hyvä huomata, että jos vertaa omia sijoituksiaan indeksiin, on vain itsepetosta käyttää vertailuindeksinä Helsingin pörssiä. Lopputulos oli sama kuin brittiläisen tutkimusyrityksen Ned Davis Researchin muutaman vuoden takaisessa tutkimuksessa. Ero on enemmän kuin merkityksellinen ja pitäisi olla herätys viimeisillekin pelkästään Suomeen sijoittaville henkilöille.

Tärkein pointti tässä mielestäni on se, että jopa Pohjoismaihin sijoittamisella pystyy samaan selkeää ylituottoa verrattuna pelkkään Suomeen sijoittamiseen. Monella välittäjällä kuten Danskessa, jota itse käytän, Pohjoismaisiin osakkeisiin sijoittaminen on aivan samanhintaista kuin Suomeenkin. Myös verotus ainakin Ruotsista ja Norjasta toimii ongelmitta, niin kauan kun ei mene sijoittelemaan Seadrillin kaltaisiin Bermuda-yrityksiin.

Olen itse sortunut viime aikoina erittäin suureen Suomeen painottamiseen lähinnä sen takia, että dollarin kurssi on ollut huippuvahva. Pitäneekin katsastaa entistä tarkemmin Britit ja muut Pohjoismaat. Sveitsi ei verotuksellisista syistä kiinnosta allekirjoittanutta. What’s your excuse?

12 thoughts to “Sijoitatko pelkästään Suomen pörssiin? Ammut itseäsi jalkaan”

  1. Carillioniin en ole tutustunutkaan, täytyy tsekata! Ocean Yield, kuten muutkin öljybisneksessä olevat norjalaiset firmat ovat mielestäni vain value trapeja, jotka odottavat räjähtämistä. Tämän takia ne eivät ihan sovi omaan sijoita, unohda ja katso 10 vuoden päästä uudestaan -strategiaani.

 1. Salkusta löytyy 1 suomalainen, 3 ruotsalaista, 1 tanskalainen, 1 saksalainen, 1 kanadalainen ja 4 jenkkifirmaa. Sijoitan silti jenkkeihin korkeasta dollarista huolimatta, koska en osaa sanoa milloin dollari palautuu historialliselle tasolleen.

  Lähitapiolan tutkimus oli hiukan suden oloinen, koska näytti siltä, että osinkoja ei oltu huomioitu ollenkaan. Jos ne olisi huomioitu niin euro-osakkeet olisivat tuottaneet 2002-2016 -1% vuodessa jos osinko olisi ollut noin 3.5% vuodessa. Sanoisin, että vuoden 2002 tasoista on kyllä noustu eli todellinen tuotto olisi ollut siinä 6% vuodessa.

  1. Ihan totta, että osinkotuotto olisi ollut varsin jees nähdä tuohon lisänä, mutta mielestäni vaikka nämä historialliset tutkimukset eivät koskaan ole supertarkkoja (niin monen erilaisen muuttujan takia), ovat ne hyvin havinnoivia etenkin maantieteellisen jakautuksen tärkeydestä puhuttaessa.

 2. Hei

  Hirveen vaikea on löytää Suomen pörssistäkin ne hyvät osakkeet monien joukosta. Sitten kun laajentaa sijoitusvalikoimaan pohjoismaat tai koko maailman niin ihan mahdoton tehtävä tällaiselle vähän kokemusta omaavalle sijoittajalle.

  Vaikka tuottoluvut ovat varmasti ulkomaisen sijoittamisen suhteen oikeassa, vaatii kyllä minulta ainakin ihan eritavalla asiaan perehtymistä.

  1. Tuo kyllä pitää aivan paikkansa. Jos englanti taipuu hyvin, niin SeekingAlpha on mielestäni erinomainen paikka löytämään hyviä analyysejä yrityksistä. Itse olen löytänyt paljon hyviä sijoitusmahdollisuuksia rapakon takaa kiitos SeekingAlphan. Kannattaa ottaa tuttuja yrityksiä ja brändejä ja sitten tutustua niiden liiketoimintamalliin artikkelien avulla. Jokaiselle meille tutuista yrityksistä löytyy poikkeuksetta myös hyviä sijoitusmahdollisuuksia.

  2. Suomen börsässä ei ole kuin neljä laatuyhtiötä: Orion, KONE, Nokian Renkaat ja Sampo. Piste. Kaiken maailman Tikkurilat, Wärtsilät ja Elisat ovat hyviä mutta eivät laadukkaita. Ulkomailta löytyy todella helposti laatua sanan oikeassa maerkityksessä. Esimerkiksi jenkeistä voisin mainita firmat 3M, Brown-Forman ja Hershey, jotka ovat timantinkovia laatufirmoja. Ruotsista löytyy esimerkiksi maailman laadukkain konepaja, Atlas Copco, jonka rinnalla suomalaiset Metso, Wärtsilä, Cargotec, Konecranes ja Outotec kalpenevat mennen tullen.

   1. Suomessa on toki vähän suhteessa muuhun maailmaan laadukkaita yhtiöitä, mutta kokisin kyllä, että niitä on enemmä kuin nuo mainitsemasi. Nokian Renkaatkin on vähä niin ja näin Venäjä-riskin takia. Itse koen etenkin Wärtsilän erittäin laadukkaana ja kilpailukykyisenä omalla alallaan. Puhumattakaan Huhtamäestä, joka on erittäin laadukas yritys ja siten myös kalliisti arvotettu pörssissä. Onhan noita… Mutta se ei tosiaan muuta sitä faktaa, että ulkomaille katsominen on oikeastaan pakollista, jos haluaa osakkeisiin enemmän sijoitella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.