Skip to main content

Tilinpäätös 2017: Nettovarallisuus kasvoi puolessa vuodessa 0,1%!

Vuosi on kulunut ja on aika katsoa jälleen puolivuosikatsaus. Viime puolivuosikatsauksen löydät täältä. Tässä blogitekstissä avaan nettovarallisuuteeni ja muut mittarit paremmin graafisessa ja numeerisessa muodossa. Katsaus on ennen kaikkea graafinen, koska kuviot realisoivat kehityksen aivan eri tavalla kuin pelkkä numeroihin tuijottaminen.

Keskityn tänäänkin siis tärkeimpiin taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen lukuihin, joita ovat.

– Nettovarallisuuteni
– Vuosikulutukseni
– Passiiviset tuloni vs. kulutukseni
– Osingot vs. tavoite
– Bruttotulojeni kehitys

Nettovarallisuuteni kehitys


Nettovarallisuuteni kasvoi toisella puoliskolla vuotta 100 euroa! Hurjaa. Nettovarallisuuteni olikin vuoden lopussa aika tarkalleen 78 000 euroa. Graafi on mielenkiintoinen, koska siinä näyttää olevan optinen illuusio. Silmääni näyttää, että nettovarallisuus käyrä liikkuu alaspäin, vaikka oikeasti nettovarallisuuteni tosiaan kasvoi 100 euroa sitten kesäkuun viimeisen päivän. Onko silmissäni vikaa, vai näetkö sinä saman?

Joka tapauksessa, 100 euron nettovarallisuuden kasvu oli paremmin kuin oletin toiselta vuosipuoliskolta. Tämä johtuen siitä, että olin vain 2 kuukautta töissä heinä-joulukuu ajasta. Pörssikurssien nousu sekä toisella puoliskolla saamani passiiviset tuloni auttoivat nettovarallisuuteni nousemaan ylöspäin edes hieman. Oletin negatiivista lukemaa. Lukukauteni, jonka vietin opiskelijavaihdossa, on mielestäni erittäin hieno esimerkki siitä, kuinka jo maltillisella sijoitusvarallisuudella voi vaikuttaa omaan varallisuuteensa kasvuun passiivisten tulojen ja arvonnousun avulla.

Vuosikulutukseni

Entäpä tämän vuoden kulutukseni? Vuonna 2016 kulutin vuodessa yhteensä 12 548 euroa.
Tänä vuonna rahaa paloi 18 870 euroa. Hups. Kulutin vuonna 2017 siis 50,3% enemmän kuin vuonna 2016! Anteeksiantamatonta.

Suurin osa tästä kulutuksesta johtui lähinnä vaihtolukukaudestani Koreassa, jossa en vähän yli neljään kuukauteen miettinyt kulutustani ollenkaan. Tänä vuonna epävirallinen tavoitteeni on päästä jopa vuotta 2016 alemmas kulutukseni suhteen. Saa nähdä onnistuuko, vai onko elintasoinflaatio ottanut minusta lopullisesti vallan.

Passiiviset tulot vs. kulutukseni

Oranssi: Kulutukseni
                                        Sininen: Passiiviset tuloni

Kulutukseni oli viime vuonna ennätyskorkea elämässäni. Ensimmäisen kolmen kuukauden suuri korotus selittyy opintotukien palautuksilla. Tästä huolimatta kuitenkin joka neljännes kulutukseni pysyi yli 4000 euron, joka on täysin hyväksymätön kulutuksen taso. Passiiviset tuloni olivat lähimpänä kulujeni kattamista toisella neljänneksellä, jolloin kulutukseni oli pienintä, mutta osinkokevään takia tuloni olivat suurimmat. Kuten graafista kuitenkin näkee, eroa kulutukseni ja passiivisten tulojeni välillä on vielä aivan liikaa. Matkaa siis on.

Kulutuksesta en valitettavasti tällä kertaa pysty tekemään tarkkaa laskelmaa vuoden 2016 tavalla, koska maksoin suurimman osan Koreassa oleskelustani korealaiselta pankkitililtäni tai käteisellä.

Osingot vs. tavoite

 

Jäin vuoden 2016 osinkotavoitteestani 686,21 euroa. Vuoden 2017 tavoitteesta jäin “vain” 565,41 euroa. Suunta on siis oikea, koska onnistuin kuromaan eroa hieman kiinni kahden vuoden takaisesta. Viime vuonna myös kaksi omistamaani yritystä leikkasi osinkojaan, joten voi olla, että mikäli selviän tämän vuoden ilman osingonleikkauksia, pystyn kuromaan eroa ensi vuoden tavoitteeseen kiinni entistä enemmän!

Vuoden 2020 tavoitteeni näyttää kyllä tällä hetkellä hurjan tiukalta, mutta onneksi tällä hetkellä näyttää siltä, että selkeästi suurin osa omistamastani yrityksistä korottaa osinkoaan myös tänä vuonna.

Bruttotulojeni kehitys

 

Tämä on henkilökohtaisesti lempigraafini. Kaikista elämän muutoksista ja mullistuksista huolimatta, tämän graafin trendi on oikea. Ja kun vihdoin valmistuin nyt joulukuussa kauppatieteiden maisteriksi 6 vuoden opiskelun jälkeen, tulee tämä vuosi oleman ensimmäinen vuoteni täysipäiväisesti töissä koulutusta vastaavalla palkalla. Jos osingot jatkavat kasvuaan tavoitteiden mukaisesti ja mitään yllättävää ei tapahdu, bruttotuloni rikkonevat helposti 40 000 euron tason tänä vuonna. Suunta on siis vain ylöspäin!

Yhteenveto

Vaikka joistain viime vuoden tavoitteista jäin jälkeen, suunta on kuitenkin kaiken kaikkiaan oikea. Kaikki käyrät näyttivät ylöspäin. Toivottavasti tämä vuonna suunta jatkuu samana – kulutuskäyrää lukuunottamatta. Mutta onneksi kulutus on yksi asioista, joita pystyn oikeasti itse hallitsemaan ja toivoinkin pystyväni laskemaan sitä selkeästi tänä vuonna.

Tänä vuonna talouteni tulee ensimmäistä kertaa toimimaan kaikilla sylentereillä ja olen erittäin innoissani juuri alkaneesta vuodesta. Niin paljon uusia suunnitelma niin elämän kuin blogin eteen. Unelmissa näkyy myös ensimmäinen 100 000 euroani! Tai sitten pörssiromahdus. Minulle kelpaavat molemmat.

2 thoughts to “Tilinpäätös 2017: Nettovarallisuus kasvoi puolessa vuodessa 0,1%!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.